KREMACIJA: Vlada Liberije naložila spaljivanje tela svih žrtava ebole
Foto: AP

Borba protiv epidemije

KREMACIJA: Vlada Liberije naložila spaljivanje tela svih žrtava ebole

Planeta -
Odluka je doneta jer je previše sahrana pa dolazi do zagušenja i sukoba na grobljima

MONROVIJA - Liberijska vlada naložila je da tela svih žrtava ebole budu spaljena pošto je sve veća bojazan da bi smrtonosna bolest mogla da se raširi ukoliko tela budu pokopana u naseljenim oblastima.

Ministar informisanja Luis Braun saopštio je putem državnog radija da će vlasti sada kremirati ostatke ljudi koji su podlegli posledicama ovog opakog virusa, prenosi AP.

Vlada je naložila spaljivanje tela pošto je proteklog vikenda došlo do napetog zastoja kada su zdrastveni radnici pokušali da sahrane više od 20 žrtava ebole na obodima prestonice Monrovije. Tada je angažovana vojna policija da bi se uspostavio kakav-takav red i održale sahrane.

Zapadna Afrika prolazi kroz najveću epidemiju ebole do sada, sa najmanje 729 umrlih od ove bolesti, a mnogi su se zarazili tako što su dodirivali tela žrtava, što je tamošnji običaj na sahranama.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje. Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi.

Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog dodirivanja zaraženog.Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja