IZRAEL UŽIVO DAN 28 TUŽBA: Palestinci tuže Izrael sudu u Hag zbog navodnog ratnog zločina
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

IZRAEL UŽIVO DAN 28 TUŽBA: Palestinci tuže Izrael sudu u Hag zbog navodnog ratnog zločina

Planeta -
Palestinska uprava smatra da je Izrael počinio ratne zločine tokom antiterorističke operacije u Pojasu Gaze

TEL AVIV/HAG - Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki posetio je danas Međunarodni krivični sud u Hagu u sklopu priprema za tužbu za ratne zločine protiv Izraela posle skoro jednomesečnog sukoba u Pojasu Gaze.

Malki je zatražio u julu od UN da okonča ono što je nazvao "nekažnjavanjem Izraela", istakavši da ta zemlja "mora da odgovara za svoje zločine".

Prošle nedelje su UN pokrenule istragu zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i zločine koje je,navodno, Izrael počinio za vreme antiterorističke operacije u kojoj je poginuo velik broj civila na palestinskoj strani.

MKS, osnovan pre jednu decenuju kako bi se gonili pojedinci za ratne zločine, intervenisaće samo ukoliko zemlja nije voljna ili sposobna da sprovede sopstvenu istragu, navodi Rojters.

Izrael nije član MKS-a i zato taj sud nema jurisdikciju da interveniše. Jurisdikciju može da garantuje rezolucija Saveta bezbednosti UN, ali izraelski saveznik SAD ima moć da takav predlog spreči.

Od početka antiterorističke operacije izraelskih odbrambenih snaga (IDF) protiv palestinske terorističke grupe Hamas 8. jula, poginulo je skoro 1.900 Palestinaca. Na izraelsksoj strani poginulo je 64 vojnika i tri civila. Izrael je u više navrata upozoravao da Palestinci imaju mnoštvo civilinih žrtava zato što teroristi postavljaju vojne ciljeve (minobacačka gnezda, skladišta raketa i slično) u civilne objekte (škole, džamije, kuće, bolnice...) ili između njih.

11.58 - Izrael je povukao sve svoje snage iz Pojasa Gaze, okončavši kopnenu operaciju pokrenutu 17. jula, potvrdio je danas vojni portparol. "Bilo je mnogobrojnih snaga unutra... ali su sve napustile palestinsku teritoriju," izjavio je general Moti Almoz za izraelski vojni radio. Povlačenje kopnenih snaga, zapoceto u subotu, završeno je pre početka 72-časovnog prekida vatre, koji je stupio na snaga u 08.00 sati po lokalanom vremenu (07.00 po srednjeevropskom).

11.57 - Britanska ministarka Sajida Varsi, prva muslimanka u kabinetu premijera, podnela je danas ostavku na funkcije u vladi zbog politike Londona prema izraelsko-palestinskom sukobu u Gazi. Baronesa Varsi (43), viši ministar u Forin ofisu i ministarka za vere i zajednice napisala je na Tviteru: "S dubokim žaljenjem, pisala sam jutros premijeru i predala ostavku. Ne mogu više da podržim vladinu politiku o Gazi".

10.44 - Prekid vatre između Izraela i Hamasa stupio je jutros na snagu, trebalo bi da traje najmanje tri dana i dovede do okončanja jednomesečnog sukoba u pojasu Gaze, javlja AP. Prekid vatre je objavljen uoči indirektnih pregovora u Kairu gde bi trebalo da se postigne sporazum koji bi sprečio dalja nasilja, prenosi Fonet. Ipak, upozorava AP, situacija je veoma krha, a između dve strane postoji ogroman jaz, dok su prethodni međunarodni pokušaji da se izdejtvuje privremeni prekid sukoba propali. Palestinska teroristička organizacija Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, traži da Izrael i Egipat ukinu blokadu granice Gaze uvedenu pre sedam dana, dok Izrael strahuje da otvori granicu sa Gazom dok se Hamas ne razoruža.

09.55 - Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon o odobravanju dodatnih 225 miliona dolara za izraelski odbrambeni protivraketni sistem "gvozdena kupola". Odbrambeni sistem "gvozdena kupola" pokazao se izuzetno efikasnim u aktuelnom sukobu Izraela i Hamas u Pojasu Gaze, to jest u odbrani Izraela od raketnih napada palestinskih terorista, navela je agencija AP. Taj sistem omogućava izraelskoj vojsi da obori rakete koje se kreću ka naseljenim oblastima. Izraelski zvaničnici navode da je uspešnost obaranja 90 odsto.

09.10 - Jedan egipatski zvaničnik rekao je sinoć da su Izrael i Palestinci pristali na 72-časovni prekid vatre.Izraelski mediji navode, pozivajući se na palestinsku delegaciju u Kairu, da je Izrael pristao na predlog prekida vatre koji je zacrtao Egipat nakon kontakata između Jerusalima i Kaira.Navodi se da će prekid vatre početi danas u 8 sati po lokalnom vremenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track