MEDVEDEV: Moguće uzvratne mere Rusije na sankcije EU
Foto: Reuters

Ipak kontramere

MEDVEDEV: Moguće uzvratne mere Rusije na sankcije EU

Planeta -
Premijer sazvao nadležne za saobraćaj i otvorio raspravu o merama kojima bi Rusija mogla da uzvrati na sankcije u oblasti avio-saobraćaja

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Moskva mora da razmotri mogućnost uvođenja uzvratnih mera kojima bi odgovorila na sankcije Evropske unije ruskim avio-kompanijama, zbog krize u Ukrajini.

"Tema o kojoj bih voleo da diskutujemo odnosi se na posledice odluke koju je više vlada donelo u vezi sa našim prevoznicima. Treba da razgovaramo o mogućim uzvratnim merama", rekao je Medvedev na sastanku s ministrom saobraćaja Maksimom Sokolovim i zamenikom direktora Aeroflota Vadimom Zingmanom, preneli su ruski mediji.

Ruski poslovni dnevnik "Vedomosti" objavio je ranije danas da bi Rusija mogla uvesti ograničenja ili zabranu evropskim avio-kompanijama na korišćenje trans-sibirskih ruta, kao odgovor na evropske sankcije Moskvi zbog Ukrajine, što bi povećalo troškove letova avio-prevoznika iz Evrope prema Aziji, navodi Tanjug.

Ruska niskotarifna avio-kompanija Dobrolet, pod državnom kontrolom Aeroflota, prošle nedelje je morala da obustavi sve letove, jer je njen lizing ugovor o nabavci aviona "boing 737-800" stopiran s obzirom da je Evropska unija proširila sankcije i na tog avio-prevoznika zbog letova ka Krimu, javlja ruska novinska agencija Itar-tas.

Prema pisanju lista "Vedomosti", ruska ministarstva spoljnih poslova i saobraćaja razmatraju potencijalno uvođenje ograničenja na tranzitne letove preko ruske teritorije, a ovom zabranom neće biti pogođeni samo evropski prevoznici, poput Lufthanze, Britiš ervejsa i Er Fransa, već i sam Aeroflot koji od avio-kompanija naplaćuje takse za prelet ruske teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track