POSKUPELO CRNO ZLATO: Vazdušni napadi SAD na Irak digli cenu nafte
Foto: AP

Skočile cene

POSKUPELO CRNO ZLATO: Vazdušni napadi SAD na Irak digli cenu nafte

Planeta -
Investitori se teše time da su nemiri ograničen i da su daleko od naftnih polja

NJUJORK/LONDON - Cene nafte su danas porasle, a trgovci pomno prate vazdušne napade SAD na Irak, gde islamski ekstremisti prete zauzimanjem kurdskog regiona bogatog naftom, navode analitičari.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 25 centi na 97,90 dolara po barelu, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 105,08 dolara, odnosno šest centi više nego na kraju prošlonedeljnog poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

SAD su juče izvele novi talas vazdušnih udara na položaje pripadnika Islamske države u blizini grada Erbil, prestonice iračkog Kurdistana na severu Iraka, saopštila je američka Centralna vojna komanda.

"Investitori nalaze utehu u znanju da će nemiri biti ograničeni na sever Iraka, daleko od naftnih polja", navodi analitičar firme CMC markets Dezmond Čua.

Pod kontrolom ekstremističkih grupa Islamske države sada su velike oblasti na severu i zapadu Iraka, a njihova ofanziva je počela još 9. juna s ciljem sprečavanja Bagdada da izveze naftu preko naftovoda do Turske i putevima do Jordana.

Iračko Ministarstvo energetike je krajem prošlog meseca saopštilo da je u junu izvoz nafte iznosio 2,42 miliona barela dnevno, u odnosu na planiranih 3,4 miliona. Irak je drugi po veličini proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i ima 11 odsto potvrđenih svetskih rezervi, pa dešavanja u toj zemlji značajno utiču na cene nafte na globalnom tržištu, pogotovo nakon što su nemiri prekinuli izvoz nafte iz Sirije i Libije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track