IMA NADE: SZO razmIšlja da pusti eksperimentalni lek protiv ebole
Foto: AP

IMA NADE: SZO razmIšlja da pusti eksperimentalni lek protiv ebole

Planeta -
Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a tri svetska stručnjaka, među kojima i lPeter Piot koji je otkrio ebolu, tvrde da možda imaju lek

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da razmatra mogućnost primene eksperimentalnog leka protiv virusa ebole u zapadnoj Africi.

"SZO danas razmatra iza zatvorenih vrata sa stručnjacima medicinske etike eventualnu mogućnost upotrebe eksperimentalnog leka protiv ebole", navodi se u kratkom saopštenju te organizacije.

Tri svetska stručnjaka za virus ebole zatražila su prošle nedelje od SZO dozvolu da eksperimentalni lek protiv te bolesti daju inficiranima u zemljama zapadne Afrike gde vlada epidemija te bolesti. Među tim stručnjacima je Peter Piot koji je 1976. godine s kolegama otkrio ebolu. Naučnici su naveli da su taj lek dali američkom lekaru koji je oboleo u Liberiji pre nego što je vraćen u SAD na dalje lečenje.

Vlasti Obale Slonovače danas su zabranile sve letove ka zemljama zahvaćenim epidemijom.

Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a oko 1.800 slučajeva zaraze je potvrđeno ili čeka na potvrdu. Sijera Leone, Liberija i Gvineja su zemlje koje je ta epidemija najviše zahvatila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track