RASTE TRAŽNJA U RUSIJI: Čile podiže cenu lososa!
Foto: Marina Lopičić

Cene i dalje idu gore

RASTE TRAŽNJA U RUSIJI: Čile podiže cenu lososa!

Planeta -
Cena je sa 5,8 dolara po kilogramu skočila na sedam dolara, rekao je menadžer čileanske kompanije za izvoz Predstavnik grupe za proizvodnju ribe Salmones Aisen Felipe Hankelevič potvrdio je da je obim tražnje za period avgust-oktobar povećan oko 50 odsto, u odnosu na prošlogodišnju sezonu

SANTJAGO - Cene lososa u uzgajalištima Čilea za dva dana, nakon uvođenja zabrane uvoza norveškog lososa u Rusiju, povećane su 20,6 odsto.

Cena je sa 5,8 dolara po kilogramu skočila na sedam dolara, rekao je specijalizovanom portalu Anderkurent njuz (Undercurrent News) menadžer čileanske kompanije za izvoz koji je želeo da ostane anoniman.

Prema podacima berze SalmonEks, od početka avgusta cene su povećane 51 odsto (sa 4,47 dolara za kilogram), preneo je Itar tas.Predstavnik grupe za proizvodnju ribe Salmones Aisen Felipe Hankelevič potvrdio je da je obim tražnje za period avgust-oktobar povećan oko 50 odsto, u odnosu na prošlogodišnju sezonu, ali je odbio da komentariše dinamiku cena.

"Naravno, cene će ići gore, ali je neizvesno koliko", rekao je.U prvom polugodištu 2014. godine Rusija je uvezla više od 39.700 tona norveškog lososa i oko 9.800 čileanske ribe.

Direktor firme Salmon Čile Felipe Manterolo tvrdi da su čileanski proizvođači u stanju da odgovore rastućoj tražnji Rusije, nakon zabrane uvoza norveške ribe.

Ali 75 odsto isporuka je već ugovoreno dugoročnim ugovorima s Japanom, skeptičan je Hankelevič iz Salmonesa.

"Mi već vidimo da izvoznici otkazuju narudžbine iz Brazila da bi zadovoljili tražnju iz Rusije. Oni upozoravaju kupce, objašnjavajući novu realanost", dodaje izvor u čileanskom ribarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track