ZELENO SVETLO: SZO odobrila upotrebu ekperimentalnog leka proitv ebole!
Foto: Reuters

Slamka spasa?

ZELENO SVETLO: SZO odobrila upotrebu ekperimentalnog leka proitv ebole!

Planeta -
Lek ZMapp proizveden je u privatnoj laboratoriji u SAD i sme da se koristi u žarištima na zapadu Afrike; ne zna se koliko je efikasan, zasad nisu poznati neželjeni efekti

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je danas primenu eksperimentanog leka za lečenje inficiranih ebolom.

"U uslovima epidemije i uz ispunjavanje određenih uslova, komitet (SZO) je postigao konsenzus, ocenivši da je etički da se ponudi eksperimentalna terapija čija efikasnost nije poznata, ali ni neželjeni efekti", navodi se u saopštenju SZO.

Stručnjaci SZO su podsetili na obavezu da se podele i prikupljaju podaci o bezbednosi i efikasnosti terapije. Zemlje pogođene ebolom zainteresovale su se poslednjih nekoliko dana za eksperimentalni lek "ZMapp", proizveden u jednoj privatnoj laboratoriji u SAD.

Laboratorija Map Bio, koja je proizvela eksperimentalni lek u saradnji s jednom kanadskom kompanijom, navodi da se lek pravi na osnovu lista duvana i da je za sada teško proizvoditi velike količine leka.

Prema poslednjim podacima SZO, od ebole su umrle 1.013 osoba od 1.848 inficiranih u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Od 9. avgusta registrovana su 52 nova smrtna slučaja - 29 u Liberiji, 17 u Sijera Leoneu i šest u Gvineji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track