VUKOVAR: Na sud zbog napada na ćirilicu
Foto: Fonet

Dvojezične table

VUKOVAR: Na sud zbog napada na ćirilicu

Planeta -
Vukovar je nedavno dobio i novog gradonačelnika, na prevremenim izborima, kandidata HDZ Ivana Penavu, koji je odmah izjavio da su dvojezične table u Vukovaru postavljene protivzakonito i na silu

VUKOVAR - Protiv 22 ratna veterana podignuti su optužni predlozi zbog nasilnog skidanja dvojezičnih ploča sa ćiriličnim natpisima sa državnih institucija u Vukovaru.

To je danas saopštio Vlado Iljkić, član organizacije pod nazivom "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koja se bori protiv upotrebe ćirilice u Hrvatskoj, koji kaže da "nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima i vojnim veteranima".

On je, na konferenciji za novinare, ponovio da ta građanska inicijativa "ne mrzi nikoga, ni Srbe ni ćirilicu", već smatra da su dvojezične table u Vukovaru postavljene protivzakonito i protivustavno, prenosi Hina. Kako je naveo, "štab" je na sve optužne predloge napisao prigovore, jer smatraju neprihvatljivim navode da su oni koji su učestvovali u uklanjanju tabli to činili "s izrazito niskim pobudama".

Ova organizacija, koja tvrdi da nije protiv ćirilice je, inače, podnela inicijativu parlamentu da raspiše referendum kojim traži ograničavanje upotrebe manjinskog jezika i pisma na sredine gde manjine čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj. Parlament je odlučio da Ustavnom sudu prosledi na procenu ustavnost takvog referendumskog pitanja.

"Štab" je, takođe, neformalni organizator svih skupova od septembra prošle godine na kojima su skidane i uništavane dvojezične table u Vukovaru. To se zatim proširilo i na druge gradove u Hrvatskoj, gde je u upotrebi i ćirilica kao službeno pismo.

Vukovar je nedavno dobio i novog gradonačelnika, na prevremenim izborima, kandidata HDZ Ivana Penavu, koji je odmah izjavio da su dvojezične table u Vukovaru postavljene protivzakonito i na silu.

Sud: Neće biti referenduma o ćirilici

Ustavni sud Hrvatske odlučio je da referendum o ćirilici neće biti održan zato što referendumsko pitanje nije u skladu sa Ustavom te zemlje, objavljeno je na sajtu suda. Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zahtev za raspisivanje referenduma podnela je građanska inicijativa Štab za odbranu hrvatskog Vukovara. Taj Štab koji okuplja uglavnom udruženja branitelja, predao je Saboru krajem prošle godine oko 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o pravima nacionalnih manjina, po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva u nekoj sredini. Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Upravo je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bilo povod za prikupljanje potpisa za referendum. Iz hrvatske vlade, koju vodi koalicija levog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića, više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da referenduma o ćirilici neće biti bez obzira na to koliko je potpisa prikupljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track