Najnovije vesti

(VIDEO) DŽIHADISTI REGRUTUJU DECU: Imaš 15 godina, nisi premlad za umiranje!
Foto: Reuters

Britanija u šoku

(VIDEO) DŽIHADISTI REGRUTUJU DECU: Imaš 15 godina, nisi premlad za umiranje!

Planeta
Britanija zabrinuta zbog velikog broja mladih muslimana koji odlaze u Irak i Siriju da se bore za ekstremistički ISIL

LODNON - Britanski džihadisti, koji se bore na strani Islamske države u Iraku (ISIL), koriste društvene mreže da bi u svoje redove regrutovali muslimanske tinejdžere iz Velike Britanije.

Ekstremisti ISIL, koji sprovode teror nad nevinim Jazidima i odvode njihove žene u roblje, savetuju 15-godišnjacima da nisu premladi da izgube život u borbi za Alaha.

Jedna 18-godišnja devojka pitala je da li je premlada da se pridruži islamistima, a jedan od njih joj je odgovorio: "Znam sestre mlađe od tebe. Ovde ima i 16-godišnjaka koji su došli iz Velike Britanije. Nisi premlada."

Snimak iz Londona, Foto Reuters
Snimak iz Londona, Foto Reuters

Islamisti tako svakodnevno informišu svoju "braću i sestre" kako da se prelome i dođu u Irak, tvrdeći da svim silama moraju da se odupru roditeljima i pridruže se džihadu, piše Dejli mejl.

Kad je jedan britanski tinejdžer napisao na društvenoj mreži da mu je grozno što ne može da se pridruži borbi jer bi ga porodica vratila kući, britanski džihadista Abu Faris mu je odgovorio: "Ovde smo svi braća. Veruj mi, ne moraš da se bojiš. I 15-godišnjaci mogu da se bore, brate, pa zašto ne bi mogao i ti. To je od Alaha",

A osim poziva mladima da se uključe u borbu, pripadnici ISIL koriste društvene mreže da upute zainteresovane u to kako da se spreme za put u Irak, od koga da nabave oružje i municiju, kako da se uveče bore protiv buba i slično. Na Tviteru, portalu Ask.me, Fejsbuku, aplikacijama na smartfonima itd., džihadisti u javnost plasiraju uznemiravajuće najnovije informacije o svojim uspesima u ratu, uključujući i fotografije masovnih pogubljenja, dece vojnika, mučenja i odsecanja glave "nevernika" i protivnnika i slično.

Plodno tle za ekstremizam: Muslimani u Velikoj Britaniji, Foto Reuters
Plodno tle za ekstremizam: Muslimani u Velikoj Britaniji, Foto Reuters

Abu Faris koristi portal Ask.fm da bi ubeđivao mlade da se pridruže borbi. Dejli mejl je preneo nekoliko njegovih odgovora mladim britanskim muslimanima koji su mu postavili pitanje.

P: Zar ti ne nedostaje majka? Zašto jednostavno ne možeš da budeš britanski muslimam i da živiš u miru?

ABU FARIS: Naravno da mi nedostaje majka. Ali, videću je u raju ako me Alah primi. Uprkos našim osećanjima, ovo je obaveza. To je važnije od porodice.

P: Da li tvoja porodica više razume tvoju borbu otkako si otišao ili su zbunjeni?

ABU FARIS: Iskreno, moja porodica misli da je Islamska država suviše ekstremna. Misle da mi je ispran mozak. Milošću Alaha, ne uznemirujem se. Znam da ću, ako me Alah prihvati, ja za njih intervenisati na Sudnji dan i pokazaću im da sam bio u pravu.

Abu Faris vrbuje mlade na društvenim mrežama, Foto Printscreen yt
Abu Faris vrbuje mlade na društvenim mrežama, Foto Printscreen yt

P: Da li se tamo prodaje oružje?

ABU FARIS: Da. Možeš da kupiš mnogo oružja i municije.

PITANJE: Ima li tamo mnogo buba? Da li će mileti po meni dok spavam. Izvini zbog ovog čudnog pitanja.

ABU FARIS: Nema mnogo buba. Biće ti dobro. Imamo one eliminatore buba tako da je stanje OK. Jedino nam komarci dosađuju.

Konačno Dejli mejl podseća da je ISIL regrutovao veliki broj britanskih muslimana i da ih šalje baš u oblast oko planine Sindžar, gde je zarobljeno 20.000 do 30.000 jazidskih izbeglica.

http://www.youtube.com/watch?v=Uz4cp68OB74

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...