KONOBARI NA HRVATSKOM PRIMORJU: Skandinavci najbolji, odlični su i Srbi!
Foto: Printscreen

Ugostitelji rekli svoje

KONOBARI NA HRVATSKOM PRIMORJU: Skandinavci najbolji, odlični su i Srbi!

Planeta -
Hrvatski ugostitelji na Jadranu kažu da su Rusi zahtevni gosti, Italijani škrti, Skandinavci troše šakom i kapom, a komšije Srbi vole da probaju dalmatinsku kuhinju

ZAGREB - Odavno je "aut" stereotip o Česima kao pašteta-gostima, ali čini se da je na pomolu novi, i to mnogo afirmativniji: Skandinavci su gosti koji u Hrvatskoj troše kapom i šakom, piše Slobodna Dalmacija, koja je među ugostiteljima na hrvatskom primorju napravila istraživanje o turistima koji dolaze.

Ugostitelji listom hvale goste iz Švedske i Norveške, kojima je Hrvatska pravi eldorado: kod njih su izlasci, hrana i piće tako skupi da su hrvatske cene čista bagatela, primjećuju naši sugovornici.

"Najbolji gosti, zaista vrlo velikodušni. Rusi su, recimo, zahtevni, ali i naporni: žele sve iz jelovnika na stolu odmah, nema tura. Amerikanaca ima sve više, traže kompletnu uslugu, a odlični su i naše drage komšije Slovenci, Bosanci, Srbi... Žalim samo što nema više Italijana, koji su istinski gurmani", kaže Gariful Gospodnetić, vlasnik poznatog restorana "Gariful" u Hvaru.

Na pitanje ko je najvelikodušniji na napojnicama, on se nasmejao: "Znam ko nije: Italijani! Ne samo da su škrti na napojnicama, nego uvek traže i račun", kaže on.

Ilustracija, Foto Shutterstock

"Meni su naši gosti odlični! Rusi su zahtevni, dobri potrošači, Amerikanci takođe; traže dosta ali ne žale da ostave 'tips'. Skandinavci i Nemci vole našu rakiju i pivo, sve najbolje. Italijani? Oni uvek traže 'sconto, sconto'", kaže Ante Mustapić, vlasnik bara i restorana u Splitu.

Što se tiče "kafićkih" gostiju, većina ugostitelja na hrvatskom primorju smatra da su domaći gosti najbolji.

"Naš gost zna i voli da popije, pristojan je i ostavi napojnicu u skladu s računom. Italijana zasad nema, istočni gosti (Slovaci, Poljaci) piju pivo i votku, i dobre su ruke! Česi su nešto štedljiviji, a najprofinjeniji ukus imaju Francuzi, koji vole dobra vina", kaže Ivo Lučić, vlasnik lokala "White room" u Omišu.

"Kao izuzetno dobre goste izdvojio bih naše komšije Srbe, koji vole da probaju italijansku i dalmatinsku hranu kod nas. Nemci i Austrijanci su standardno dobri i pristojni gosti koji ostavljaju deset posto napojnice od visine potrošenog iznosa, dok su Italijani malobrojni, a Rusa gotovo da i nema; oni traže ribu, top-klas ponudu, pa su skloniji luksuznijim objektima", kaže Damir Medić, menadžer u "Pomodoriniji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track