CRVENA UZBUNA: U Gvineji vanredno stanje zbog ebole, 56 umrlo za 2 dana!
Foto: Reuters

Virus ubica

CRVENA UZBUNA: U Gvineji vanredno stanje zbog ebole, 56 umrlo za 2 dana!

Planeta -
Na svim graničnim prelazima biće raspoređeni sanitarni kordoni, a tela umrlih od infekcije neće smeti da se prebacuju do kraja epidemije

KONAKRI - Vlasti Gvineje, jedne od zemalja pogođenih epidemijom ebole, uvela je kasno sinoć vanredno stanje zbog hemoragične groznice koja je ubila više od 1.000 ljudi, među kojima 56 u poslednja dva dana u zapadnoj Africi.

Gvinejski predsednik Alfa Konde izjavio je sinoć da je uvedeno "varedno sanitarno stanje" u zemlji u skladu s propisima Svetske zdravstvene organizacije. Na svim graničnim prelazima biće raspoređeni "sanitarni kordoni". Biće zabranjeno da se tela umrlih od infekcije prebacuju s jednog mesta na drugo do kraja epidemije.

SZO je 8. avgusta proglasio epidemiju ebole za zdravstvenu pretnju u celom svetu. Prema podacima SZO objavljenim sinoć, od ebole je umrlo 1.069 osoba od 1.975 inficiranih i potencijalno zaraženih koji čekaju rezulate analize krvi.

Ebola je pogodila Gvineju, Sijera Leone i Liberiju, dok su tri smrtna slučaja registrovana u Nigeriji.

Ukupno 56 novih smrtnih slučajeva je prijavljeno u poslednja dva dana, tako da stopa smrtnosti od te bolesti iznosi 54 odsto. Liberija, Sijera Leone i Nigerija su prošle nedelje uvele vanredno stanje i pod karantin stavile zone pogođene tim smrtonosnim virusom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja