(VIDEO) SKANDAL U FBIH: Optuženi za ratni zločin nad Srbima Atif Dudaković vršljao po Arhivu BiH!

Zakon mu nije prepreka

(VIDEO) SKANDAL U FBIH: Optuženi za ratni zločin nad Srbima Atif Dudaković vršljao po Arhivu BiH!

Planeta -
To mu je omogućio lično ministar odbrane BiH Zekerijah Somić iako ratnom i posleratnom arhivu, zbog zakonskih prepreka, niko ne može da pristupi, navodi Dušanka Majkić

BANJALUKA - Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da je ratni komandant nekadašnjeg Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, protiv kojeg postoje brojni dokazi o zločinima nad Srbima, uspeo da uđe u ratni arhiv Ministarstva odbrane BiH.

"Reč je o neviđenom skandalu. Ratnom i posleratnom arhivu, zbog zakonskih prepreka, niko ne može da pristupi. Dudaković je bez problema ušetao i pregledao dokumente. Ali, to je, recimo, zabranjeno odbrani generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića", rekla je Majkićeva.

Zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac potvrdio je da je Dudaković boravio u Ministarstvu, ali da niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je ulazio u depo sa ratnom arhivom.

Nezvanično se saznaje da je ministar odbrane Zekerijah Osmić pustio ratnog zločinca u arhiv, Foto Fonet
Nezvanično se saznaje da je ministar odbrane Zekerijah Osmić pustio ratnog zločinca u arhiv, Foto Fonet

Marjanac kaže da istragu o odgovornosti može da pokrene samo ministar, ali nezvanično se saznaje da je baš ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić lično Dudakovću omogućio pristup ratnim dokumentima. Međutim, Osmićev komentar nije bilo moguće dobiti, jer je na godišnjem odmorut.

Direktor Centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zlocina i traženje nestalih Milorad Kojić podseća da Tužilaštvo BiH odavno ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Dudakovića.

"Tužilaštvo godinama opstruiše predmete zločina nad Srbima, među kojima su, osim Dudakovića, i slučaj Šemsudina Mehmedovića, `Dobrovoljačka`, `tuzlanska kolona`... Očigledno je da su u Ministarstvu odbrane BiH dobili saveznika i da se sve radi da bi dobili na vremenu, a veoma je važno da predmeti ne dočekaju biološki nestanak i osumnjičenih i svedoka", objašnjava Kojić.

On podseća da Srbi, kao i ostali koji na legalan način traže pristup arhivi, ne mogu da uđu i da, ako se ispostavi da je Dudaković tamo boravio, imaju pravo na sumnje da se dokazi falsifikuju.

http://www.youtube.com/watch?v=8BDejlSoIac

(Tanjug/Euroblic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track