ŽIVI ZAMORCI: Tri afrička zaražena lekara dobila eksperimentalni lek protiv ebole
Foto: AP

Nada u izlečenje

ŽIVI ZAMORCI: Tri afrička zaražena lekara dobila eksperimentalni lek protiv ebole

Planeta -
Lek su dobili i američki lekar i medicinska sestra koji su se vratili kući, svet čeka da vidi da li će ozdraviti

MONROVIJA - Tri lekara koja su obolela od ebole, dobila su eksperimentalni serum u Liberiji, saopštili su danas bolnički izvori u Monroviji.

Prema poslednjem bilansu Svetske zdravstvene organizacije, od svih zemalja pogođenim epidemijeom, u Liberiji trenutno ima najviše žrtava te bolesti - 413.

Lekari Zukunis Ajerland i Abraham Borbor iz Liberije i Aroh Kosmos Ičukvu iz Nigerije su prvi Afrikanci koji su dobili eksperimentalni lek. Lek je dat i jednom američkom lekaru i medicinskoj sestri, kao i španskom svešteniku. Svi oni oboleli su u Liberiji. Amerikanci, koji se vraćeni u zemlju, bolje se osećaju, dok je španski misionar ove nedelje umro u Madridu.

Liberijske vlasti su juče povećale kapacitete za lečenje od ebole u glavnom gradu, kako bi mogle da prihvate što više pacijenata. Kenijske vlasti su saopštile da će od srede zabraniti ulazak putnika iz Gvineje, Sijera Leonea i Liberije zbog epidemije ebole koja vlada u tim zemljama zapadne Afrike.

"U Keniji nije registrovan nijedan slučaj zaraze. Međutim, postoji zabrinutost, tako da je vlada odlučila da privremeno zabrani ulazak u Keniju putnicima iz Gvineje, Sijera Leonea i Liberije", izjavio je sinoć kenijski ministar zdravlja Džejms Mačarija. Prema njegovim rečima, mera stupa na snagu od srede u ponoć i ne odnosi se na Nigeriju, gde je zaraženo 12 osoba od kojih su četiri umrle.

U Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji od proleća je umrlo 1.145 ljudi, a još najmanje 2.127 ljudi je zaraženo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track