UŽIVO DAN 182 RAME UZ RAME: Kijev i Desni sektor dogovorili se da ubuduće sarađuju!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 182 RAME UZ RAME: Kijev i Desni sektor dogovorili se da ubuduće sarađuju!

Planeta -
Ministar policije Ukrajine i zvaničnik Desnog sektora dogovorili se da zajedno rade na zaštiti zemlje

DONJECK - Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine i fašistička stranka Desni sektor dogovorili su se da sarađuju "u zaštiti zemlje", potvrdio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, javlja Gazeta.ru.

"Samo što se završio sastanak ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova sa članom predsedništva organizacije Desni sektor Borislavom Berjezom. Dve strane su se dogovrile da će na redovnoj bazirazmenjivati informacije i sarađivati kako bi zaštitili Ukrajinu od terorističkih pretnji i u okviru postojećeih zakona", napisao je Geraščenko na svom profilu na Fejsbuku.

Geraščenko takođe piše da se Avakov s poštovanjem gleda na doprinos Desnog sektora u "borbi protiv terorizma".

Vođa Desnog sektora Dmitro Jaroš je, inače, juče pretio da će povesti marš na Kijev ako njegovi pripadnici, svi odreda optuženi za kriminal, ne budu oslobođeni. Avakov mu je odgovorio da ne može da postavlja ultimatum predsedniku i da je, uostalom, njegovo komandovanje tupovo. Međutim, pošto su vlasti ipak udovoljile Jarošu, danas su započele zvanično saradnju s njim..

Foto Reuters

15.03 - Oko 30 rudara ostalo je zarobljeno u jami rudnika “Komsomoljec Donbasa” u blizini Donjecka zbog nestanka struje u zoni borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga, saopštile su danas lokalne vlasti. Prema izveštaju agencije Itar-Tass, predstavnici samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike kažu da preduzimaju sve mere da bi spasili zarobljene rudare i da su zatražili pomoć električara i trebovali gorivo kako bi ponovo pokrenuli liftove koji su stali sinoć. Spasilačka brigada spustila se danas u rudnik i obezbedila snabdevanje zarobljenih kiseonikom i vodom.

14.41 - Konvoj autobusa sa izbeglicama kod Luganska pogođen je danas raketom tokom razmene vatre i ima žrtava, saopštio je portparol ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska optužila je proruske snage da su granatirale konvoj, a pripadnici samoodbrane Donjecke Narodne Republike tvrde da je ukrajinska armija počinila taj napad.

14.10 - Evropska unija i NATO nisu u mogućnosti da pruže vojnu podršku ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, rekao je danas premijer Finske Aleksandar Stub. "To, naravno, nije moguće. Znamo da NATO daje vojnu pomoć samo svojim članicama, dok EU nema kapacitete da pruži takvu vrstu pomoći", rekao je Stub za javni finski radio ILE. "EU je potpisala sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom i to je "meka sila" koju EU koristi", dodao je on, preneo je Rojters. Ministar spoljnih poslova Ukrajine je pozvao u subotu NATO i Evropsku uniju da pruže vojnu pomoć i izađu sa novom strategijom prema Kijevu kako bi pomogli da se okonča četvoromesečni konflikt.

Foto Reuters
Foto Reuters

11.49 - Ukrajinske snage su tokom noći dodatno potisnule proruske snage u borbama oko grada Donjecka, pa su tako okružile gradić Gorlovku i preuzeli potpunu kontrolu nad nekim manjim mestima u tom regionu, saopštila je danas ukrajinska vojska. "Naselja Malaja Ivanivka i Andrijanivka su u potpunosti očišćene od pobunjenika. Naselje Alčevsk je sada potpuno okruženo, a Gorlovka blokirana", navodi se u saopštenju.

Sergej Lavrov, Foto Reuters
Sergej Lavrov, Foto Reuters

11.25 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da očekuje da će humanitarni konvoj koji prevozi pomoć stanovništvu na istoku Ukrajine uskoro ući u tu zemlju. Lavrov je rekao da su sva pitanja u vezi s misijom humaniterne pomoći rešena i da je postignut dogovor s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim krstom. Portparol Crvenog krsta u oblasti u kojoj su kamioni humanitarnog konvoja stacionirani rekao je ranije danas da oni i dalje čekaju da dobiju sigurnosne garancije.

Bekstvo iz Luganska, Foto Reuters

10.52 - U poslednjih pet dana 22.000 stanovnika Luganska i Donjecka izbeglo je iz svojih domova, a najmanje 200.000 ljudi u Lugansku već 10 dana živi bez struje, vode i komunikacija, navodi se u izveštaju UN. "Zbog stalnog granatiranja Donjecka i Luganska povećan je broj izbeglih. Više od 22.000 ljdi napustilo je Donjeck i Lugansk u poslednjih pet dana, što je mnogo više u poređenju sa 6.200 u periodu od 1. do 8. avgusta", navodi se u izveštaju Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja UN (OCHA).

Loran Fabijus, Pavlo Klimkin, Frank-Valter Štajnmajer i Sergej Lavrov, Foto AP

09.36 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je "ostvaren određeni napredak" na razgovorima u Berlinu između zvaničnika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine o načinima za okončanje vojnog konflikta na istoku Ukrajine i da su sve strane pristale na to da razgovori budu nastavljeni u istom formatu, kako bi se pripremili "konkretni predlozi", javlja Rojters. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio jeda su se ministri složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini. "Mi ćemo, kao što smo se sada dogovorili, najpre informisati šefove svojih vlada i država, u svojim prestonicama, a zatim se, najverovatnije danas ili u utorak, dogovoriti kako da nastavimo diskusiju", rekao je Štajmajer novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track