(VIDEO) NOVA TAKTIKA IZRAELA: IDF cilja visoke zgrade gde su operativni centri Hamasa
Foto: Reuters

Soliteri kao meta

(VIDEO) NOVA TAKTIKA IZRAELA: IDF cilja visoke zgrade gde su operativni centri Hamasa

Planeta -
Za svaki udar na solitere dozvolu daje vojni advokat, a IDF unapred upozori stanovništvo na napad, što je praksa od početka antiterorističke operacije

TEL AVIV/ GAZA - Dvoje Palestinaca danas je poginulo i petoro je ranjeno u jednom izraelskom vazdušnom udaru na Pojas Gaze, a još dVoje je podleglo povredama, što su četiri fatalne žrtve za nedelju ujutro, saopštile su palestinske hitne službe.

Jutros je potpuno srušena sedmospratna poslovna zgrada u Rafi na jugu Pojasa, u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova i jako je oštećen jedan šoping centar sa desetinama radnji, gde je nakon udara izbio požar.

To se smatra novom eskalacijom u sukobu koji traje sedam nedelja. Udari u gradu Rafi, usledili su samo nekoliko sati pošto je bombardovana i srušena stambena kula od 12 spratova sa 44 stana u gradu Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su te dve zgrade gađane jer su u njima prostorije povezna s teroristima, ali nije obelodanila detalje .Dvanaestopsratnica je juče gađana jer je u njoj operativni centar palestinske terorističke organizacije Hamas, kako je rečeno.

Ciljanje velikih zgrada izgleda kao deo nove vojne taktike Izraela. Tokom vikenda armija je počela da upozorava stanovnike Gaze preko telefona da će na meti biti zgrade u kojima je "teroristička infrastruktura" i da bi trebalo da se udalje odatle.

Jedan visoki vojni zvaničnik porvrdio je da Izrael ima politiku udara na zgrade u kojima su operativni centri Hamasa, ili se odatle pokreću vojne aktivnosti. On je rekao da svaki udar zahteva prethodno odobrenje od vojnih advokata i da se izvodi samo nakon upozorenja lokalnom stanovništvu. Međutim, on je dodao da se sada šire lokacije koje vojska može da cilja.

U međuvremenu su palestinski ekstremisti nastavili sa ispaljivanjem raketa i granata na Izrael, te je danas ispaljeno najmanje 10 projektila, a u subotu oko 100, uglavnom na južnu izraelsku teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track