UŽIVO DAN 50 SLAVLJE NA ULICAMA GAZE: Izrael i Palestina postigli dogovor o dugotrajnom primirju!
Foto: AP

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 50 SLAVLJE NA ULICAMA GAZE: Izrael i Palestina postigli dogovor o dugotrajnom primirju!

Planeta -
Očekuje se da Egipat, koji tradicionalno posreduje između Izraela i Palestinaca, objavi dobru vest

TEL AVIV/GAZA - Izrael i Palestinci postigli su sporazum o dužem prekidu vatre, javlja AP.

Ta agencija poziva se na višeg zvaničnika palestinske terorističke grupe Hamas, čiji predstavnici učestvuju u palestinskoj delegaciji na pregovorima pod pokroviteljstvom Egipta.

Palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je večeras da je najnoviji rat između izraelske vojske i Hamasa istakao potrebu da se nađe trajno rešenje sukoba s Izraelom "Šta je sledeće? Gaza je doživela tri rata. Da li da očekujemo novi rat za godinu ili dve? Hoće li do tada to pitanje biti bez rešenja?" upitao je on u obrahanju Palestincima prenošenom preko televizije u svom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Agencija AP navodi da su zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada, dve glavne grupe koje se bore u Gazi, rekli danas da su postigli sporazum s Izraelom da okonočaju rat u kome je poginulo preko 2.000 Palestinaca.

Ofanziva Izraela protiv borbenih palestinskih grupa u pojasu Gaze počeo je 8. jula. Poginulo je 2.130 ljudi s palestinske strane i 68 sa izraelske.

17.40 - Postignut je sporazum o trajnom prekidu vatre između palestinskog Hamasa i Izraela u pojasu Gaze, rekao je danas, posle 50 dana rata, jedan visoki palestinski zvaničnik.

15.45 - U izraelskom vazdušnom udaru rano jutros uništen je veći deo jedne od najviših stambenih i poslovnih zgrada u pojasu Gaze, što je izazvalo jake eksplozije i povredilo 20 ljudi, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici. IDF je sa četiri rakete gađao dva oblakodera od 14 i 16 spratova u gradu Gazi, koje su najviši stambeni i poslovni centri. U odgovor na to, vojno krilo palestinske teroristike organizacije Hamas, Izadin al Kasam, saopštilo je da je raketiralo Haifu i Tel Aviv. Dve rakete su ispaljene iz Libana na Izrael kasno u ponedeljak, rekao je portparol IDF.

15.00 - Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kaže da je nekoliko raketa ispaljeno od ponoći na Izrael, koji je odgovorio s 15 vazdušnih udara. Jednu raketu je uništio protivraketni sistem "gvozdena kupola" u širem području Tel Aviva. Tokom vikenda i u ponedeljak evakuisale su se desetine hiljada Izraelaca koji žive pored granice Pojasa Gaze zbog neprestane palestinske minobacačke vatre na njihova naselja. U petak je od eksplozije granate poginuo jedan četvorogodišnji izraelski dečak. Njegovom smrću se broj civilnih žrtava na izraelskoj strani popeo na četiri,a poginula su i 64 vojnika.

11.40 - Osam raketa pogodilo je teritoriju regionalnog saverta Eškola, a jedna je eksplodirala u samom mestu. Povređenih nema, javlja Izrael njuz. Zbog toga što palestinski teroristi mesecima granatiraju iz Pojasa Gaze teritoriju Izraela, IDF je i započeo antiterorističku operaciju "Zaštitna ivica" da bi obezbedio svojim građanima da žive u miru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track