Vojnik se ne seća da je pobio avganistansku decu
Foto: Rojters

Vojnik se ne seća da je pobio avganistansku decu

Planeta -
Narednik američke vojske Robert Bejlz navodno ima rupe i sećanju
1 / 4 Foto: Beta

VAŠINGTON - Narednik američke vojske Robert Bejlz, osumnjičen za masakr 16 avganistanskih civila među kojima i devetoro dece 11. marta, slabo se seća tog događaja, izjavio je njegov advokat Džon Henri Braun.

Posle prvog susreta sa klijentom u vojnom zatvoru Fort Livenvort u Kanzasu, Braun je rekao da Bejlz ima "rupe u sećanju" o događajima te večeri.Bejlz se "nečega od stvari koje su se desile seća", rekao je Braun agenciji Asošijeted pres, dodajući da se seća "nešto pre incidenta i nešto posle", a šta se desilo "u međuvremenu vrlo malo".

Advokat tvrdi da se njegov klijent, s kojim je danas razgovarao duže od tri sata, ne seća ničega o pucnjavi, dodajući da "do sada još nije stigao do toga s njim".

Bejlz je stigao u Fort Livenvort prošlog petka i nalazi se u samici, a prema rečima portparolke zatvora Rebeke Stid "već se uklopio u uobičajena zatvorska ograničenja pred suđenje".

AP navodi da je, u međuvremenu, isplivalo više detalja i o problemima koje je američki vojnik osumnjičen za masakr avganistanskih civila imao dok je pre jedne decenije u SAD radio kao berzanski posrednik, između ostalog i presuđeni dug od 1,5 milion dolara zbog prevare prilikom trgovine deonicama.

Protiv Bejlza (38) još nije podignuta optužnica, podseća američka agencija, dodajući da je masakr izazvao proteste u Avganistanu, doveo u opasnost odnose između dve zemlje i zapretio da obori američku politiku u ratu koji traje deset godina. Braun je najavio da ove sedmice sa Bejlzom pravni tim za odbranu planira još susreta.

http://www.youtube.com/watch?v=USrepA4MjIQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track