UŽIVO DAN 203 KIJEV: Oslobođeno 1.200 Ukrajinaca!
Foto: Rojters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 203 KIJEV: Oslobođeno 1.200 Ukrajinaca!

Planeta -
Uopšte nisam optimista. I nisam bio optimista od samog početka. Različite strane moraju stvarno da se zalažu za napredak, a samo primirje nije dovoljno, kaže Didije Burkhalter

MARIJUPOLJ - Ukrajinske vlasti uspele su da oslobode u poslednjih nekoliko dana 1.200 osoba koje su zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, izjavio je danas u Marijupolju predsednik te zemlje Petro Porošenko.

On je rekao da su zatvorenici oslobođeni od početka uspostavljanja prekida vatre u petak uveče, prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Porošenko, međutim, nije precizirao da li su ti zatvorenici razmenjeni sa zarobljenim pripadnicima proruskih snaga, kao što je predviđeno protokolom o sporazumu o prekidu vatre, dogovorenom u Minsku u petak. Porošenko je danas stigao u Marijupolj, prvi put od kako su izbili sukobi na istoku Ukrajine. "Ovo je naša zemlja, nećemo je dati nikome", naveo je Porošenko na tviteru.

Ranije danas, šef švajcarske diplomatije i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter rekao je danas da nije optimista po pitanju primirja u Ukrajini, ocenivši da nije dovoljno imati samo prestanak oružanih borbi, već da obe strane moraju da se zalažu za političko rešenje.

“Uopšte nisam optimista. I nisam bio optimista od samog početka. Različite strane moraju stvarno da se zalažu za napredak, a samo primirje nije dovoljno”, rekao je Burkhalter u odgovoru na novinarsko pitanje, prenosi Rojters.

15.15 - Vicepremijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je da se proruske snage spremaju za razmenu zarobljenika sa Kijevom i da se nadaju da će ona biti sprovedena po principu "svi za sve", javlja Interfaks. Razmena zarobljenika je dogovorena u petak, ali danas nije obavljena jer je Kijev odbio da saopšti svoj spisak zarobljenih pripadnika proruskih snaga, javila je lokalna novinska agencija Novorosija pozivajući se na v.d. ministra odbrane DNR Leonida Baranova. Kijev je naveo da drži 200-300 zatvorenika, iako još nemaju detaljne liste zarobljenih pripadnika proruskih snaga. Oko hiljadu pristalica DNR i civila se vode kao nestali, mada su mnogi od njih, zapravo, zarobljenici Kijeva. "Mi oslobađamo preko hiljadu u zamenu za naših 300 ljudi i ne želimo da budemo prevareni", upozorio je Baranov.

12.36 - Vlasti Luganska započele su rekontrukciju oblasti, a glavni naglasak je na obnavljanju vodosnabdevanja i snabdevanja strujom, javlja Pola Siler, dopisnik Raše tudej.

Tomas Greminger, Foto Printscreen yt
Tomas Greminger, Foto Printscreen yt

12.17 - Prekid vatre u Ukrajini se, u velikoj meri održava, ali klimavo, izjavio je švajcarski ambasador Tomas Greminger, trenutni predsedavajući OEBS koji ima oko 250 posmatrača raspoređenih u Ukrajini. Greminger je naveo da će naredni dani biti od presudnog značaja, prenela je agencija Rojters.12-00 - Broj ubijenih u oružanom sukobu u Ukrajini se povećao na više od 3.000, naveo je danas u Beču zamenik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović. On je na vanrednom sastanku Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju istakao da je broj žrtava prevazisao 3.000 ako se u njih uključe i poginuli u padu malezijskog aviona MH17. Šimonović je naglasio da je broj registrovanih osoba ubijenih u konfliktu koji je izbio u aprilu sada na 2.729. Taj broj je prevazišao 3.000 ako se doda i 298 žrtava obaranja aviona MH17, što bi, kako je naglasio, svakako trebalo zavesti.

Ilustracija, Foto AP
Ilustracija, Foto AP

11.32 - Ukrajinske snage saopštile su da su proruski aktivisti otvarali tokom noći na njih sporadično vatru na istoku Ukrajine, ali očevici kažu da se sporazum o prekidu vatre između dve strane se ipak poštuje. Izveštač Rojtersa čuo je kratku artiljerijsku paljbu rano jutros u Marijupolju, međutim i proruske i ukrajinske snage insistiraju na tome da se striktno pridržavaju sporazuma o prekidu vatre i optužuju drugu stranu za kršenje dogovora. Za sada nema izveštaja da je tokom noći bilo žrtava.

Ukrajinski ratni brodovi u Crnom moru, Foto AP

10.19 / Mornarice Ukrajine i SAD započeće danas zajedničke dvodnevne vojne vežbe nazvane "Morski povetarac 2014", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, javlja Raša tudej. U vežbama će učestvovati oko 280 američkih marinaca, predstavnici pet zemalja, uključujući Gruziju, Rumuniju i Tursku, kao i jedinica za specijalne operacije NATO u kojoj će biti i kanadski, španski i rumunski brodovi, najavio je portparol Evropske komande američke mornarice, kapetan Greg Hiks.U toku su i sedmodnevne vojne vežbe NATO u Letoniji. Vežbe su počele 2. septembra. U njima se simulira raspoređivanje vojnika i vojne opreme NATO u kriznoj situaciji, podseća "Raša tudej" na svom sajtu.Oko 2.000 vojnika iz devet zemalja učestvuje u ovim vežbama koje će trajati do ponedeljka.

Prizor iz Marijupolja, Foto Reuters

09.01 - U Donjecku i Marijupolju na istoku Ukrajine, gde je tokom vikenda bilo pucnjave uprkos sporazumu o primirju, noćas je bilo mirno, javlja BBC. U subotu se primirje uglavnom poštovalo, osim u Marijupolju, gde je u u sukobima poginula jedna žena, a oko aerodroma u Donjecku, na istoku Ukrajine, u subotu se nastavila artiljerijska bitka.

08.47 - Evropski savet odlučiće danas o novom setu sankcija protiv Rusije, što u velikoj meri zavisi od poštovanja dogovorenog prekida vatre u Ukrajini. Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je sinoć da će EU preispitati odluku o pooštravanju sankcija Rusiji ukoliko se prekid vatre u Ukrajini održi i počnu mirovni pregovori. Sankcije će, ukoliko budu uvedene, pored proširivaja spiska ruskih fukcionera kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU obuhvatiti i nekoliko ruskih državnih preduzeća i banaka, kao i zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija u Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track