Najnovije vesti

Sankcije duge 55 godina Kubu koštaju 116 milijardi dolara
Foto: REUTERS

Embargo od 1960.

Sankcije duge 55 godina Kubu koštaju 116 milijardi dolara

Planeta
21:28h
Ovi podaci objavljeni su u izveštaju koji Kuba priprema za Ujedinjene nacije, što čini svake godine tražeći donošenje rezolucije kojom bi se okončao američki ekonomski embargo

HAVANA - Američke ekonomske sankcije prema Kubi koštale su ovu ostrvsku zemlju samo tokom protekle godine 3,9 milijardi američkih dolara gubitka u oblasti spoljne trgovine, što samo doprinosi ukupnoj ekonomskoj šteti koju je Kuba pretrpela za 55 godina američkih sankcija, a koja iznosi 116,8 milijardi dolara, objavljeno je danas u Havani.

Ovi podaci objavljeni su u izveštaju koji Kuba priprema za Ujedinjene nacije, što čini svake godine tražeći donošenje rezolucije kojom bi se okončao američki ekonomski embargo, kao i druge sankcije koje Kuba trpi zbog komunističke vlade, prenosi Rojters.

UN su za proteklih 22 godine prihvatale rezoluciju i to sa velikom većinom. Poslednji put za rezoluciju je glasalo 188 zemalja, a protiv su bile dve - Amerika i Izrael.

Iako se mnogi američki saveznici pridružuju kritikama zvaničnog Vašingtona protiv kubanskog jednopartijskog sistema i represije prema kubanskoj opoziciji, SAD su još u vreme raspada Sovjetskog saveza izgubile međunarodnu podršku za embargo prema Kubi. Zapravo, danas Kuba osim Amerike, nema sankcije nijedne druge zemlje.

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro je, posle revolucije, na vlast došao 1959. godine, a Amerika je prve sankcije uvela već 1960. Potpuni embargo uveden je 1961. godine. Tokom niza godina embargo je postajao sve oštriji i zahvatao je i treće zemlje koje su poslovale sa Amerikom i sa Kubom istovremeno.

Kuba bi samo od prodaje svojih poznatih cigara i ruma dobijala 205,8 miliona dolara godišnje da nema sankcija, navodi se u izveštaju pripremljenom za UN.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...