(VIDEO) TERORISTI PUSTILI MIROVNJAKE: 45 plavih šlemova s Fidžija konačno na slobodi!
Foto: AP

Održali reč

(VIDEO) TERORISTI PUSTILI MIROVNJAKE: 45 plavih šlemova s Fidžija konačno na slobodi!

Planeta -
Pripadnici Nusra Fronta, koji su držali dve nedelje kao taoce 45 plaviš šlemova, objavili su prethodno video-snimak u kojem su pripadnici UN izrazili očekivanje da će uskoro biti pušteni na slobodu

DUBAI, SIDNEJ - Teroristička grupa Nusra Front, bliska Al Kaidi, pustila je na slobodu pripadnike mirovne misije Ujedinjenih nacija sa Fidžija, koje je otela pre dve nedelje na Golanu, javila je televizija Al Džazira.

Pripadnici Nusra Fronta, koji su držali dve nedelje kao taoce 45 pripadnika mirovne misije UN, objavili su prethodno video-snimak u kojem su pripadnici UN izrazili očekivanje da će uskoro biti pušteni na slobodu.

Video- snimak, koji je postavljen na Tviter i Jutjub nalogu "Nusra Fronta", verovatno je snimljen pre dva dana i pokazuje plave šlemove u dobrom stanju, na nekim mestima smejući se i mašući u kameru.

http://www.youtube.com/watch?v=JQUDz84T6RA

Generalštab vojske Fidžija je juče saopštio da je islamistička grupa odustala od svih svojih zahteva za oslobađanje vojnika, da bi kasnije tokom dana opovrgnuli delimično vest.

Za sada je nejasno da li je video snimljen pre ili posle konfuzne izjave vrha vojske, a izvori UN su ranije Rojtersu kazale da je teroristička grupa insistirala na snimanju videa kao uslova za njihovu puštanje.

"Mi smo živi i zdravi i zahvaljujemo Džabat al Nusri što nas drže žive I zdrave. Želim da naglasim da nismo bili povređivani ni na koji način", kazao je na snimku jedan od taoca.

"Razumemo da su sa ograničenim resursama sa kojima raspolažu pružili nama najbolje i želimo da im se zahvalimo. Džabat al Nusra je održala reč i ići ćemo kući", poručio je dalje.

Mirovna misija na Golanskoj visoravni u poslednje vreme bila je često meta oružanih sukoba i uzimanja plavih šlemova kao taoce. Mirovnjaci iz Austrije, koji su proveli više decenija u toj misiji, zbog oružanih sukoba povučeni su u zemlju prošle godine, te su ih vojnici sa Fidžija zamenili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja