Merahov otac: Imam pravo da branim svog sina

Merahov otac: Imam pravo da branim svog sina

Planeta -
Odbacio pravo bilo kog francuskog zvaničnika da ga "ućutkuje"

PARIZ - Otac francuskog muslimanskog ekstremiste Muhameda Meraha negirao je pravo bilo kog francuskog zvaničnika da ga "ućutkuje", odgovarajući na savet šefa francuske diplomatije Alena Žipea da bi mu bolje bilo da "ćuti".

"Nijedan francuski zvaničnik nema pravo da me ućutkuje. Ja sam alžirski državljanin, slobodan u svojoj zemlji, izražavam se kako hoću i imam pravo da branim svog sina i svoju zemlju", rekao je Benalel Merah alžirskom dnevniku Ehoruk, a prenosi AFP.

"Potražiću savet od advokata u vezi sa mogućnošću da krivično gonim francuske bezbednosne vlasti koje su odgovorne za smrt moga sina", upozorio je otac ubice iz Tuluza.

Benalel Merah je u ponedeljak uveče rekao agenciji Frans pres da će podneti tužbu protiv Francuske "zbog toga što je ubila" njegovog sina.

"Da sam ja otac takvog monstruma, ćutao bih u svojoj sramoti", odgovorio je juče Žipe, u izjavi za francuski radio "Klasik".

Benalel Merah je izrazio čuđenje kako jedan tako visoki zvaničnik, koji se hvali demokratijom i slobodom izražavanja, može da traži od njega, oca skrhanog bolom zbog gubitka sina, da ćuti.

"Ja se plašim samo Alaha", dodao je on, prenosi AFP.

Otac Muhameda Meraha je priznao da je bio osuđen zbog trgovine drogom 1999. godine i da je izdržao kaznu od pet godina zatvora.

"U čemu je problem? Ako sam pogrešio, pravda je učinila je svoje", rekao je on.

I francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean je reagovao na pretnju Benalela Meraha da će podneti tužbu protiv francuskih vlasti, ocenivši njegovu izjavu kao "nepristojnu" i podsetivši da je "njegov sin hladnokrvno ubio sedmoro ljudi".

http://www.youtube.com/watch?v=brdkb86KqVc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track