Najnovije vesti

SOBOTKA O ŠKOTSKOM NE: Evo dokaza da svet još nije potpuno poludeo!
Foto: Reuters

Utešen

SOBOTKA O ŠKOTSKOM NE: Evo dokaza da svet još nije potpuno poludeo!

Planeta
12:20h
Premijer Češke kaže da ga je odluka Škotske obradovala jer bi raspad Velike Britanije podstakao talas nacionalizma koji bi destabilizovao evropske države

PRAG - Češki premijer Bohuslav Sobotka pozdravio je danas u Pragu odluku Škotske na referendumu da ostane u Velikoj Britaniji kao dokaz da svet još nije potpuno poludeo.

"Ishod škotskog referenduma me je zaista obradovao. Shvatam to kao jedan sitan dokaz da svet još nije potpuno poludeo. To je dobra vest ne samo za Veliku Britaniju već i celu Evropsku uniju", kazao je danas novinarima češki premijer.

Sobotka je kazao da se plašio da bi raspad Velike Britanije podstakao talas nacionalizma koji bi u budućnosti destabilizovao dalje evropske države.

"Lepšu budućnost Evrope vidim u integraciji ne u rasparčavanju. Dobro je da sada ne moramo da se bavimo posledicama škotskog separatizma, već možemo umesto toga da se skoncentrišemo na jačanje privrede i bezbednosnu stabilizaciju zemalja u neposrednom okruženju EU", kazao je Sobotka.

Predsednik češke vlade ocenio je da je Evropa zahvaljujući ovakvom ishodu jača i u odnosima sa Rusijom i u traganju za mirnim rešenjem za Ukrajinu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja