(VIDEO) SUPER GORDON BRAUN: Bivši premijer spasilac Velike Britanije!
Foto: Ap I Printskrin

Hvalospevi i ode

(VIDEO) SUPER GORDON BRAUN: Bivši premijer spasilac Velike Britanije!

Planeta -
Emotivni govor ovog poznatog škotskog političara prelomilo je javno mnjenje i spasilo uniju

LONDON - Čovek koji je zaslužan za preokret na škotskom referendumu o nezavisnosti i koji je sačuvao posao britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, jeste, ironično, njegov prethodnik Gordon Braun, koga je Kameron pobedio na izborima 2010. godine.

Čak i oni koji su ga ismevali da je nespretnjaković i stalni rival nekadašnjeg premijera Tonija Blera, danas su odali priznanje bivšem lideru laburista, dok su se na Tviteru pojavile slike Godona kao super heroja Fleša Gordona uz koje je napisan slogan: "Gordon je živ".

Na blogu lista Ekonomist napisano je da će Brauna "slaviti kao spasioca Unije", dok je Fajnenešel tajms naveo da je "Škotska proteklih nekoliko nedelja posmartrala ponovno rođenje jednog političara", preneo je AFP. Dejli miror koji nije bio Braunov "prijatelj" dok je bio premijer, opisao ga je kao "uličnog borca" čija je kampanja bila "čudesna" i dodao: "Desio se trenutak... pojavio se čovek".

Govor koji je ovaj Škot održao poslednjeg dana predizborne kampanje, brzo se pojavio na društvenim mrežama pohvaljen kao najstrastveniji koji je ikada održao. On se dirljivo osvrnuo na ratni patriotizam, rekavši da su se u dva svetska rata svi u Velikoj Britaniji borili zajedno.

"Nema groblja u Evropi na kojima se ne nalaze i Škoti i Velšani i Irci i Englezi. Dok su se zajedno borili, nikada nisu pitali jedan drugoga odakle dolaze", rekao je Gordon.

http://www.youtube.com/watch?v=J39bBV7CBJk

Pošto je mesecima predvodio protivnike škotskog otcepljenja, Gordon je poslednje nedelje pred referendum iskoračio i obećao da će biti usvojeni značajni zakoni, koji će dati Škotskoj veća ovlašćenja već početkom naredne godine.

Gardijan je neposredno pred održavanje referenduma u Škotskoj predvideo da bi u slučaju ostanka Škotske u Velikoj Britaniji, Gordon Braun mogao da izađe kao pobednik. Braunu bi, naveo je britanski list u tom tekstu, pripala istaknuta uloga pošto je on osmislio detaljni plan za novo postreferendumsko ustavno rešenje u Velikoj Britaniji, uključujući novu ulogu za Gornji dom britanskog parlamenta kao arbitra u sporovima između četiri zemlje. Njegov plan za budućnost Velike Britanije uključuje obaveznost pružanja bezbednosti i mogućnosti svima uz želju da škotski parlament bude priznat kao trajan.

Britanski premijer Dejvid Kameron je priznao da je bio u čestom kontaktu sa Braunom i da se oslanjao na njegove savete u vezi sa tim kako najbolje sprečiti odliv laburističkih glasova u korist pozitivnog glasanja na referendumu.

Braun (63) je diplomirao na Univerzitetu u Edinburgu i prvi put je izabran za poslanika u parlamentu 1983. godine zajedno sa Tonijem Blerom. Zajedno sa Blerom, Braun je osnažio labursitičku partiju i obezbedio joj pobedu na izborima 1997. godine. U Blerovoj vladi Braun je bio ministar finansija, ali je smenjen 2010. godine posle izbijanja svetske ekonomske krize tokom koje je bio odgovoran za kontoroverzno spašavanje britanskih banaka.

Braun je ostao u parlamentu gde je predstavljao Škotsku, ali se činilo se posvetio mirnom životu u poslednjim poslaničkim klupama i radu na humanitarnim projektima - sve do referenduma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track