IVANOV: Primena sporazuma Ukrajina-EU ipak odložen - zašto su, onda, rušili Janukoviča?
Foto: AP

Stav

IVANOV: Primena sporazuma Ukrajina-EU ipak odložen - zašto su, onda, rušili Janukoviča?

Planeta -
Šef administracije Kremlja Sergej Ivanov podsetio da je ukrajinska kriza i počela kad je Viktor Janukovič odložio potisivanje sporazuma EU-Ukrajina i zapitao Ukrajince za šta su se onda borili kad se taj sporazum sad - odlaže

MOSKVA - Vlasti u Kremlju nadaju se da će dogovor o odlaganju implementacije Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije konačno biti potvrđen i na papiru, rekao je Sergej Ivanov, šef administracije Kremlja.

"Odlučeno je da implementacija Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU bude odložena za godinu dana, ali to je bio verbalni dogovor. Nadam se da će on biti potvrđen i na papiru", poručio je Ivanov u nedelju. On je podsetio da se ukrajinska kriza razbuktala posto je bivši predsednik Viktor Janukovič najavio da će potpisivanje sporazuma s EU biti odloženo, preneo je Itar-Tass.

"To je izazvalo proteste na Majdanu, koje su podržale zapadne zemlje. Rezultat je razvoj situacije u jugoistočnoj Ukrajini koja je prerasla u rat, građanski, kažnjenički rat, koji je odneo hiljade života", rekao je Ivanov.

"Ubistva na Majdanu, Krimu, masakr u Odesi, srušeni boing, granatiranje ukrajinskih gradova, pa sve do nedavne, humanitarne katastrofe - sve su to karike istog lanca. A sada je postignut dogovor o odlaganju implementacije sporazuma s EU", zaključio je Ivanov.

"Imam jedno retoričko pitanje: Za šta ste se vi borili? Sve se završilo istom situacijom kakva je bila i krajem prošle godine i početkom ove, ali je izgubljeno na hiljade života, ljudi su raseljeni i mnogo su propatili", naglasio je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track