FBI: Sirijski operativci Al Kaide spremaju napad na SAD ili neku evropsku zemlju!
Foto: Printscreen Yt

Upozorenje

FBI: Sirijski operativci Al Kaide spremaju napad na SAD ili neku evropsku zemlju!

Planeta -
Novi obaveštajni podaci pokazuju da su pripreme u završnoj fazi i da će napadi uslediti uskoro

VAŠINGTON - Američke obaveštajne agencije saopštile su danas da postoje podaci koji ukazuju da sirijski operativci Al Kaide spremaju uskoro napad na SAD ili neku evropsku državu.

Odeljenje za unutrašnju bezbednost i FBI upozorili su državu, lokalne i savezne snage za sprovođenje zakona sa najnovijim pretnjama, rekla je portparol Odeljenja za unutrašnju bezbednost Marša Katron, prenosi Rojters.

"Nedavni obaveštajni podaci ukazuju da su visoki operativci Al Kaide stacionirani u Siriji blizu izvršne faze napada u Evropi ili SAD", rekla je ona dodajući da su tii neposredni napadi koje planira Al Kaida u Siriji jedan od razloga za otpočinjanje vazdušnih udara u utorak na položaje ISIL u Siriji, rekla je Katron.

Centar ISIL u Abu Kamalu u Siriji pre i posle bombardovanja, Foto Reuters
Centar ISIL u Abu Kamalu u Siriji pre i posle bombardovanja, Foto Reuters

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su u utorak ujutro vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) u Siriji, koji su odmah zapretili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Prema saopštenju sirijske Opservatorije za ljudska prava izvedeno je najmanje 50 vazdušnih napada i to na uporišta ekstremista u severostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, dok je na udaru i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom.

S druge strane, prema proceni Pentagona, u bombardovanju je gađano nešto više od 20 ciljeva čija su meta bili borci Islamske države i odvojene grupe povezane sa Al Kaidom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track