Obezbeđenje spaslo Obamu u Oslu

Obezbeđenje spaslo Obamu u Oslu

Planeta -
Anders Brejvik nameravao da izvrši atentat na Baraka Obamu u Oslu, ali odustao zbog pojačanog obezbeđenja američkog predsednika
OSLO - Norveški terorista Anders Brejvik, osumnjičen za dva teroristička napada u kojima je prošle godine poginulo 77 osoba, planirao je da izvrši atentat na američkog predsednika Baraka Obamu, piše norveški dnevnik Dagbladet.
Brejvik je planirao atentat na Obamu u vreme njegove posete Oslu radi uručenja Nobelove nagrade za mir u decembru 2009. godine.
Prema pisanju tog lista, tokom ispitivanja 32-godišnji ekstremista je priznao da je planirao da ostavi automobil sa eksplozivom kod zgrade gradonačelnika Osla kada Obama bude primao nagradu ili da u uniformi policajca uđe u tu zgradu.
Dagbladet piše da je zbog pojačanog obezbeđenja predsednika SAD, Brejvik odustao od plana.
Brejvik je, navodno, tokom ispitivanja rekao da bi atentat na Obamu bio simbolička akcija, usmerena ne konkretno protiv američkog predsednika, već protiv događaja i institucije kao što je Nobelova nagrada, koja se, smatra on, tradicionalno dodeljuje političarima leve orijentacije.
Dagbladet piše da je terorista, koji sebe naziva "evropskim antimarksistom", rekao policajcima ko ga je i koji događaji su ga "inspirisali" da to učini - pomenuo je i akciju islamskih ekstremista koji su srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine, kao i teroristički akt u američkom Oklahoma Sitiju 1995, koji je počinio Timoti Mekvej.
Brejvik je 22. jula prošle godine u četvrti sa kompleksom vladinih zgrada u Oslu aktivirao eksploziv u miniranom automobilu, ubivši osam i ranivši devet osoba, a potom je na ostrvu Utoja - 40 kilometara od glavnog grada Norveške - ubio 69, a ranio 33 učesnika letnjeg omladinskog političkog kampa.
Posle toga se predao policiji i sad čeka sudski postupak, koji treba da počne 16. aprila.
Za krivična dela koja mu se stavljaju na teret zaprećena je kazna zatvora do 21 godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track