OPROŠTAJ OD ALIJANSE: Poslednji Rasmusenov dan u NATO
Foto: Reuters

Odlazak

OPROŠTAJ OD ALIJANSE: Poslednji Rasmusenov dan u NATO

Planeta -
Anders fog Rasmusen bio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse pet godina, a na tu funkciju dolazi Jens Stoltenberg

BRISEL - Anders fog Rasmusen danas se oprostio od NATO, na čijem je čelu kao generalni sekretar proveo više od pet godina, a na tom mestu će ga zameniti Jens Stoltenberg.

Povodom poslednjeg pojavljivanja u javnosti, Rasmusen je položio venac na spomenik vojnicima poginulim u operacijama NATO, u sedištu briselskog sedišta Alijanse.

Bivši danski premijer, Rasmusen, koji je izuzetno ovog puta bio u društvu supruge Ane-Mete, nije davao izjave. On je potom poslednji put predsedavao Savetom NATO koji okuplja ambasadore 28 zemalja članica, a potom se susreo sa najbližim saradnicima i članovima osoblja, civilnog i vojnog.

Rasmusenov mandat koji je počeo 1. septembra 2009. godine, zvanično ističe u utorak, 30. septembra.

Njegov naslednik, bivši norveški premijer Jens Stoltenberg (55) sutradan, 1. oktobra, stupa na dužnost. On će istog dana,u sredu, imati konferenciju za novinare.

Poslednje mesece Rasmusenovog mandata obeležila je kriza u Ukrajini prema kojoj je zauzeo veoma čvrst stav. Na samitu NATO početkom septembra, zemlje članice su odlučile da formiraju snage za brzo raspoređivanje i da Alijansa ostane prisutna na istoku Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track