JAPAN: 13 osoba izvučeno iz vulkanskog pepela
Foto: Printscreen Yt

Erupcija na vrhu planine Ontake

JAPAN: 13 osoba izvučeno iz vulkanskog pepela

Planeta -
Akcija spasavanja je obustavljena pošto je vulkan ponovo počeo da izbacuje pepeo sa otrovnim gasovima

TOKIO - Japanski vojnici uspeli su danas iz vulkanskog pepela vulkana zapadno od Tokija da izvuku 13 osoba, ali je akcija spasavanja obustavljena pošto je vulkan ponovo počeo da izbacuje pepeo sa otrovnim gasovima, javljaju danas svetske agencije.

Izvučene osobe pokazuju slabe znake života, a spasioci su kod njih utvrdili prestanak rad srca.

Spasioci su juče pronašli 27 planinara u istom stanju, od kojih su četvorica kasnije umrli. Traga se za još 19 planinara. Japanska televizija prenela je snimke vojnika koji su helikopterima stigli do vulkana i kako u specijalnim odelima izvlače žrtve.

U akciji spasavanja učestvuje najmanje 1.200 vojnika i vatrogasaca. Televizija je navela da je ta akcija morala da bude privremeno obustavljenja, jer je vulkan počeo da izbaciju otrovne gasove zajedno s pepelom. Planinari su nađeni na vrhu planine Ontake visoke 3.067 metara, na kojoj je vulkan iznenada proradio u subotu, posle više od 30 godina.

Vulkan je udaljen 210 kilometara zapadno od Tokija. Poslednja njegova erupcija bila je 1979. godine. Pored vulkana kod planine Ontake, u Japanu postoji više od 40 vulkana koji bi mogli iznenada da prorade. Japanske vlasti trenutno prate aktivnosti 47 vulkana širom arhipelaga koji bi potencijalno mogli da budu opasni.

http://www.youtube.com/watch?v=M16-2XhDj0Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track