ZAGREB: Tačno je, četiri Hrvatice udale su se za džihadiste ISIL!
Foto: AP

Zvanično

ZAGREB: Tačno je, četiri Hrvatice udale su se za džihadiste ISIL!

Planeta -
Pitanje je da li su to žene koje treba spasti ili ih treba sankcionisati, kaže šefica hrvatske diplomatije

ZAGREB/OSIJEK - Hrvatski predsednik i šefica diplomatije, Ivo Josipović i Vesna Pusić, potvrdili su danas da se na teritoriji Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) nalaze četiri hrvatske državljanke, koje nadziru domaće i strane obaveštajne službe, i pozvali medije da zbog nacionalne bezbednosti budu oprezni koje informacije objavljuju.

"Ukupno su četiri žene na strani ISIL, ne kao borci nego kao njihove supruge, i na teritoriji su pod kontrolom Islamske države", navela je Pusić. Ministraka spoljnih i evropskih poslova je dodala da domaće i strane obaveštajne službe nadziru njihovu komunikaciju s Hrvatskom, prenela je Hina.

"Sa bezbednosnog stajališta je to pokriveno, sva četiri slučaja pratimo", istakla je Pusićeva posle sastanka sa zamenikom ekvadorskog šefa diplomatije u Zagrebu.

I predsednik Ivo Josipović je potvrdio da u redovima sunitskih islamista u Siriji ima hrvatskih državljana.

"Nemamo veliki broj građanki i građana koji su tamo, ali službe prate situaciju i reaguju na odgovarajući način", rekao je Josipović novinarima na otvaranju jesenjeg sajma u Osijeku. Šef najmlađe članice Evropske unije je pozvao medije da se konsultuju o tome "koje je informacije dobro objaviti, a koje nije", jer i to utiče na bezbednost države.

Pusićeva je, takođe, ukazala i na to da eventualno oduzimanje pasoša Hrvatima u ISIL nije jednostavno pitanje, budući da se ne radi o borcima, nego ljudima koji su otišli iz porodičnih razloga.

"Pitanje je da li su to žene koje treba spasti ili ih treba sankcionisati", naglasila je šefica hrvatske diplomatije i dodala da samo Velika Britanija ima jasnu politiku oduzimanja pasoša, dok se ostale članice Unije još konsultuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track