DODIK: Bez Južnog toka neće proći ni vremenska prognoza u parlamentu BiH!
Foto: Rtrs

Prioritet

DODIK: Bez Južnog toka neće proći ni vremenska prognoza u parlamentu BiH!

Planeta -
To nije nikakva pretnja, Južni tok je prioritet za Republiku Srpsku, kaže Dodik i dodaje da je uveren da bi stvaranje teritorijalne jedinice za Hrvate doprinelo stabilizaciji prilika u BiH

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Parlamentarnoj skupštini BiH neće biti prihvaćena ni vremenska prognoza dok ne bude podržan projekat Јužni tok.

Dodik je istakao da će prva tačka dnevnog reda u novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH biti saglasnost za gasovod Јužni tok.

"Naš uslov nije nikakva pretnja. Mislim da je obrnuto. Nama se preti time što se ne žele podržati naši razvojni projekti. Postavlja se realno pitanje kojeg će nam vraga BiH, ako nam se sprečavaju ovakvi životni razvojni planovi", rekao je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH, prenosi RTRS.

Ilustracija: Južni tok (Foto: Reuters)
Ilustracija: Južni tok (Foto: Reuters)

Govoreći o odnosima sa Rusijom, predsednik Republike Srpske je naglasio da je zvaničan stav Ruske Federacije podrška Dejtonskom sporazumu i to isključivo onako kako u njemu piše, a ne kako se čita. Prema njegovim rečima, to znači Dejtonski sporazum i teritorijalna celovitost BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Takođe je istakao da ruska strana insistira na tome da nema uplitanja međunarodne zajednice, što se, međutim, očekuje s neke druge strane.

Govoreći o odnosima u Federaciji BiH, Dodik je naglasio da je, bez želje za uplitanjem u federalne odnose, uveren kako bi stvaranje teritorijalne jedinice za Hrvate doprinelo stabilizaciji prilika u BiH - svi bi bili na svome i tražili neku zajedničku politiku.

Dodik: 350 muslimana iz BiH ratuje za ISIL (Foto: Printscreen YouTube)

redsednik RS je naglasio i da se, bez učešća bošnjačkih političara, ne može rešiti problem islamskog ekstremizma.

"Svakome je jasno da grupa Islamska država ima ogroman uticaj ne samo na muslimane ovde nego širom sveta. Postoji 350 ljudi odavde koji aktivno učestvuju u ratu. U BiH je evidentirano više od 3.000 potencijalnih terorista. Ali, o njima se ne govori", napomenuo je Dodik, i dodao, da oni, kada se vrate, neće u BiH otvarati nova radna mesta, nego predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track