(VIDEO) OČAJNICI: 50 Kurda upalo u zgradu Evropskog parlamenta u Briselu
Foto: Printscreen Yt

Vapaj za pomoć

(VIDEO) OČAJNICI: 50 Kurda upalo u zgradu Evropskog parlamenta u Briselu

Planeta -
Demonstranti traže od Evropske unije da spasi od uništenja sirijski grad Kobane, naseljen pretežno Kurdima, koji već nedeljama napada ISIL

BRISEL - Više desetina kurdskih demonstranata upalo je danas u zgradu Evropskog parlamenta (EP) u Briseluzahtevajući brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) kako bi se sirijski grad Kobane, koji je pretežno naseljen Kurdima, spasao od uništenja.

Oko 50 demonstranata probilo je obezbeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks" noseći zastave među kojima su neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) koji se nalazi u zatvoru, prenosi Raša tudej.

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv ISIL.

Do incidenta u Briselu došlo je nakon što su Kurdi tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a kurdski demonstranti su sinoć i u više gradova Austrije demonstrirali protiv ISIL. Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno sinoć ispred austrijskog parlamenta u Beču.

Kobane, grad koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dve nedelje je mesto okršaja ISIL i kurdskih snaga, a sada je očigledno pao u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada. Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka.

http://www.youtube.com/watch?v=efJFToRg8qQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track