UZBUNILA CEO SVET: Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca!
Foto: Theasbryllup.blogg.no

Zastrašujuće

UZBUNILA CEO SVET: Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca!

Planeta -
Ovo dete najavilo je udaju za 37-godišnjeg muškarca i digla na noge čitavu Norvešku i Evropu

OSLO - Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca, objavila je ova devojčica iz Norveške na svom blogu, koji je munjevitom brzinom postao najčitaniji blog u toj zemlji, piše britanski Independent.

Najava udaje ovog deteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi sprečili venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Tea sa svojim

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.

“Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Devojčica nevesta Tea (12) (Foto: Theasbryllup.blogg.no)
Devojčica nevesta Tea (12) (Foto: Theasbryllup.blogg.no)

Zastrašujuća činjenica kaže da se svakog dana u svetu čak 39.000 devojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)dela uglavnom stoje roditelji, koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja zapadne Afrike i u Bangladešu, na primer, dve od tri devojčice prisilno se udaju pre punoletstva, ističu organizatori kampanje.

Datum "venčanja" 12-godišnje Norvežanke Tee i 37-godišnjaka, koje se može pratiti i preko stranice kampanje na Fejsbuku, simbolično je zakazan na Međunarodni dan devojčica, koji se obeleežava 11. oktobra.

“Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track