ALENKA BRATUŠEK; Bila sam glupa i naivna što sam poverovala savetnicima iz Brisela
Foto: Fonet

Nasamarena

ALENKA BRATUŠEK; Bila sam glupa i naivna što sam poverovala savetnicima iz Brisela

Planeta -
Stručnjaci iz Brisela su mi savetovali da dajem opšte i neodređene odgovore, nisam nekompetentna, kaže bivša slovenačka premijerka

LJUBLJANA - Bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek izjavila je za nemački Velt da je bila naivna kad je prihvatila strategiju za nastup pred Evropskim parlamentom (EP) koju su joj savetovali u Briselu i da je to, uz nedostatak političke podrške u samoj Sloveniji i među glavnim političkim frakcijama u EP, bio jedan od razloga njenog neuspeha u pokušaju da postane član nove Evropske komisije (EK).

Bratušekova je, kao i ostali kandidati za evropske komesare, bila ispitivana u nadležnim odborima - u njenom slučaju u odborima za okolinu i za energiju, čiji su se članovi posle zgražavali nad njenim nastupom i konačno odbacili njenu kandidaturu. Glavna zamerka je da je odgovarala preopštirno i nesadržajno i da nije ponudila svoju viziju energetske politike.

Žan-Klod Junker me jedini podržao, kaže Alenka Bratušek (Foto: Fonet/AP)
Žan-Klod Junker me jedini podržao, kaže Alenka Bratušek (Foto: Fonet/AP)

Međutim, ona tvrdi da su je upravo stručnjaci iz EK savetovali da tako nastupi. Objasnili su joj da je to zato da se ne bi zamerila ni Odboru za okolinu, u kojem dominiraju ekolozi, ni Odboru za industriju i energetiku, čiji su članovi mahom bliski interesima industrije.

"Glupo je bilo što sam poslušala te savete", vajkala se Bratušekova u intervju Veltu, ali je pošteno priznala da je i sama kriva za svoj neuspeh.

"Priznajem da sam grešila, ali nisam bila jedina. Zato nije pošteno što nisam dobila novu šansu da budem ispitana pred odborima", rekla je ona podsetivši da su neki komesari prošli ispitivanje tek iz drugog pokušaja. Sada smatra da je za to kriv i izostanak podrške vlade Slovenije.

"Žan-Klod Junker je bio jedini koji me je podržavao od početka do kraja", kazala je Bratušekova novinaru Velta.

Bratušekova je u četvrtak rekla Junkeru da odustaje od kandidature kako bi olakšala postupak odabira nove kandidatkinje. Međutim, na Fejsbuku je napisala da se protiv nje mesec dana vodila intenzivna kampanja s ciljem da bude prikazana kao nekompetentna za visok položaj. Pokretačka snaga te kampanje bile su pojedine stranke u Sloveniji, ali i osobe i same zainteresovane za njeno mesto.

Time je Bratušekova aludirala na Tanju Fajon, poslanicu u EP iz redova Socijalnih demokrata, koju su kao alternativnog kandidata podržavale dve vodeće struje u EP, ali i na ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je također bio kandidat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track