HRVATSKA NA NOGAMA: Uhapšen gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i još 18 osoba!
Foto: Foto, Fonet/AP

Policijska akcija

HRVATSKA NA NOGAMA: Uhapšen gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i još 18 osoba!

Planeta -
Protiv Bandića, Petra Pripuza i Slobodana Ljubičića Kikaša biće podnete krivične prijave zbog korupcije, zloupotrebe položaja i drugih krivičnih dela. Pored ove trojice, uhapšeno još 16 osoba

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhapšen je tokom današnjeg popodneva, potvrdio je Jutarnjem listu izvor u hrvatskoj policiji.

Uz Bandića, privedeni su suvlasnik Uprave kompanije za sakupljanje i preradu industrijskog otpada CIOS-Petar Pripuz, kao i predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš.

Kako Jutarnji saznaje iz policije, posle višemesečne kriminalističke istrage nezakonitih postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koju su sproveli Uprava policije i Policijski nacionalni USKOK, a koju su koordinisali Državno tužilaštvo RH i USKOK, uhapšen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš.

Uz Bandića se vezuju brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje uticajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu.

Prema još nepotvrđenim informacijama, policija je jednog od osumnjičenika privela na granici sa Slovenijom.

Policija je započela hapšenje posle istrage o 7,5 miliona kuna vrednom ugovoru skopljenom između grada Zagreba i firme Cezar u vlasništvu uhapšenog Petra Pripuza, koja je uklanjala glomazni otpad sa zagrebačkih ulica.

Bandić i njegovi saradnici uhapšeni su zbog, kako se spekuliše, slučaja palionice. Takođe nezvanično saznaje se da Bandića terete i za malverzacije u predsedničkoj kampanji 2009. godine.

Osim spomenutog trojca, policija je uhapsila još 16 osoba.

Hapšenje je, bez navođenja imena, objavljeno i na internet stranici Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

U saopštenju se navodi da će se u odnosu na uhapšene osobe sprovesti određene dokazne radnje i oni će u zakonskom roku biti sproverdeni istražnom sudiji .Krivična prijava zbog osnovane sumnje da su uhapšeni počinili više koruptivnih krivičnih dela, zloupotrebu položaja i ovlašćenja i trgovanje uticajem biće podneta USKOK-u.

BANDIĆEVA PORTPAROLKA NE ZNA DA JOJ JE ŠEF UHAPŠEN

Vest o hapšenju Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza u nedjelju popodne odjeknula je poput bombe i prve reakcije značajnijih političara tek se očekuju. Bandićeva portparolka Martina Šušnjara bila je zapanjena kad ju je novinar agencije Hina pozvao telefonom da pita za komentar. Rekla je da nema informacije o "eventualnom hapšenju Bandića" i da je gradonačelnik danas popodne brao mahune u svom vrtu na Savici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja