(VIDEO) SKUPA GREŠKA: Pogledajte kako se ISIL dočepao američkog oružja namenjenog Kurdima
Foto: Printscreen Yt

Plen

(VIDEO) SKUPA GREŠKA: Pogledajte kako se ISIL dočepao američkog oružja namenjenog Kurdima

Planeta -
Maskirani džihadista se hvali zaplenjenim granatama i raketama, Pentagon ne može da potvrdi grešku

KOBANI/VAŠINGTON - Deo isporuka oružja američke vojske koje je bilo namenjeno kurdskim borcima, palo je u ruke džihadista u blizini bojišta kod sirijskog pograničnog grada Kobanija, objavljeno je u video-poruci na internetu.

Na sinoć objavljenom sniku pod nazivom "Oružje i municija bačena iz američkih aviona u oblast grada Kobane koje drže ISIL", maskirani borac pokazuje ono što izgleda da je jedan paket vezan za padobran, prenela je agencija AFP

"To je američka pomoć bačena nevernicima. Slava Bogu, to je plen mudžahedina (islamskih ratnika)", rekla je osoba pošto je otvorila drvene kutije pune raketa i granata, dok su se mogli čuti avioni koji kruže iznad.

Džon Kirbi (Foto: AP)
Džon Kirbi (Foto: AP)

AFP navodi da portparol Pentagona, kontradmiral Džon Kirbi nije mogao da potvrdi da li je više od jednog paketa palo u ruke džihadista, odnosno da je "palo van kursa". BBC navodi da je portparol Pentagona rekao da je većina isporuke završila u pravim rukama. U izveštaju se dodaje da su 27 paketa sa malokalibarskim oružjem, municijom i drugim naoružanjem, namenjnih miliciji koja brani grad Kobani, palo u noći između nedelje i ponedeljka.

Ukupno 30 džihadista i 11 kurdskih boraca ubijeno u proteklih 24 sata u borbama za Kobani, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i dodaje da je dovođeno pojačanje "kao rezultat dnevnih gubitaka u Kobaniju".

BBC dodaje da su novi borbe usledile pošto je Turska saopštila da će dozvoliti iračkim pešmergama (kurdska milicija) da pređu (iz Turske) u Siriju, gde se vode borbe sa džhadistima ISIL. Medjutim, lokalni kurdski zvaničnik u Siriji Idris Nasen rekao je da ne zna kada bi to moglo da se desiti, navodi AFP.

Kobani je postao presudno bojište u ratu protiv ISIL, koji hoće da proširi islamski kalifat koji je proglasio na okupiranim teritorijama u Iraku i Siriji.

http://www.youtube.com/watch?v=B-70jcmyZ0k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja