IZBORI U UKRAJINI: Porošenko na istoku, glasanje bez Donjecka i Luganska!
Foto: Rojters

Prvi posle sukoba u Kijevu

IZBORI U UKRAJINI: Porošenko na istoku, glasanje bez Donjecka i Luganska!

Planeta -
Za 450 mesta u parlamentu takmiči se 29 partija, mada se očekuje da će samo nekoliko njih preći cenzus od pet odsto, potreban za ulazak u Vrhovnu Radu

KIJEV - U Ukrajini su izbori za novi parlament za koje se očekuje da će ojačati vlast predsednika Petra Porošenka i pomoći u okončanju sukoba na istoku zemlje. Biračka mesta su otvorena u 8:00 časova po lokalnom vremenu na prvim vanrednim parlamentarnim izborima posle masovnih uličnih protesta u Kijevu prošle zime, kada je bivši proruski predsednik Viktor Janukovič bio primoran da pobegne i uvedena je pro-evropska vlada predsednika Porošenka, prenijela je agencija Rojters.

Za 450 mesta u parlamentu takmiči se 29 partija, mada se očekuje da će samo nekoliko njih preći cenzus od pet odsto, potreban za ulazak u Vrhovnu Radu. Ruska agencija Tas navodi da je raspušteni saziv parlamenta radio samo dve godine i da je u proteklih nekoliko meseci, došlo do duboke političke i ekonomske krize, pa je ukrajinski predsednik raspustio parlament 25. avgusta, tri meseca pošto je ojačao vlast i mesec dana pošto se provladina parlamentarna koalicija raspala s povlačenjem UDAR i Svoboda partije iz koalicije.

Biračka mesta se zatvaraju u 20:00 časova po lokalnom vremenu. Glasanje neće biti održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je na internet stranici Centralne izborne komisije. Tas navodi da je šest biračkih mesta otvorena za Ukrajince koji borave u Rusiji.

Izborna komisija će raditi u ambasadi Ukrajine u Moskvi, a Ukrajinci u Rusiji mogu da glasaju pošto pokažu ukrajinski pasoš, uključujući zvanične ukrajinske predstravnike i diplomatske službenike. Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga, kao i dve oblasti neće glasati.

Izborna komisija otvorila je biračka mesta i u ruskim gradovima Rostov-na-Donu, Sankt Peterburg, Ekaterinburg, Nižnij Novgorod i Novosibirsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track