(VIDEO) OVO JE PROTEST: Kad mogu muslimanke s velom, možemo i mi Kju Kluks Klanovci
Foto: Printscreen Yt

Traže zabranu burki

(VIDEO) OVO JE PROTEST: Kad mogu muslimanke s velom, možemo i mi Kju Kluks Klanovci

Planeta -
Tri maskirana muškarca pokušala da uđu u australijski parlament u znak protesta što je zamotanim muslimankama dozvoljeno da uđu u tu ustanovu

KANBERA - Trojica maskiranih muškaraca su danas pokušali da uđu u zgradu australijskog Parlamenta noseći na glavama kapu Kju Kluks Klana, muslimanski veo koji pokriva čitavo lice - nikab i motociklističku kacigu, u znak protesta protiv tolerisanja ulaska muslimanki u parlament pokrivenog lica, što je zabranjeno svim drugim građanima te zemlje.

Trojica demonstranata žele da muslimanski velovi budu obuhvaćeni zabranom ulaska u parlament ljudima pokrivenog lica, a istakli su da je njihov današnji "performans" razotkrio nejednaki tretman pojedinaca od strane bezbednosnog sistema parlamenta, prenela je agencija AP.

Trojica građana Sidneja, Serđo Redegali (52), Nik Folks (45) i Viktor Voterson (49), su na kraju pušteni u zgradu parlamenta, ali bez onoga što su nosili na glavi.

"Oni primenjuju jedno pravilo za muslimanke, a drugo za sve ostale i mi mislimo da je to krajnje seksistički", istakao je Redegali.

Današnji protest predstavlja najnoviji izazov za zvaničnike zgrade parlamenta kad je reč o propisima koji se tiču pristupa toj ustanovi ženama sa muslimanskim velovima. Služba za upravljanje skupštinskom zgradom je početkom meseca saopštila da "osobe pokrivenog lica" više neće moći da uđu u otvorene javne galerije, nego samo u one u kojima obično sede bučna školska deca, a zaštićene su staklom koje ne propušta buku. Ta mera je u javnosti nazvana "zabranom za burke" i bila oštro kritikovana kao vrsta segregacije muslimanki, kao i moguće kršenje zakona protiv diskriminacije.

Zvaničnici parlamenta su prošle nedelje ipak popustili pred kritikama javnosti i saopštili da će osobama pokrivenog lica ipak biti dopušteno da uđu u sve prostorije parlamenta. U skladu sa tom novom merom, osobe pokrivenog lica moraju privremeno da otkriju lice na ulasku u zgradu skuptštine da bi pripadnici obezbeđenja mogli da provere njihov identitet.

Ilustracija: Ovako mogu da uđu u zgradu parlamenta u Kanberi (Foto: AP)
Ilustracija: Ovako mogu da uđu u zgradu parlamenta u Kanberi (Foto: AP)

Kada su Redegali, Folks i Voterson jutros došli na glavni skupštinski ulaz, član obezbeđenja je Redegaliju rekao da ne može da uđe u Parlament sa kapom Kju Kluks Klana, a Votersonu da će morati da skine kacigu, koja pokriva čitavo lice. Za razliku od Redegalija i Votersona, Folksu je prvo rečeno da može da uđe noseći nikab, koji pokriva ženino lice ostavljajući samo tanki prorez za oči, a nešto kasnije su ga ipak savetovali da unutra skine nikab.

Redegali je, na zahtev pripadnika obezbeđenja, skinuo kapu Kju Kluks Klana, ispod koje je nosio nikab, ali mu je čuvar rekao da tako ne može da uđe u zgradu.

Redegali, umetnik koji je privukao pažnju javnosti u Sidneju zahvaljujući muralu ispred svog studija na kojem je pisalo "recite ne burkama", rekao je da mu je čuvar rekao da muškarcima nije dozvoljeno da nose nikab, kao i da ne sme da nosi kapu Kju Kluks Klana jer je to komad odeće sa kulturološkim, a ne religijskim značenjem.

Bezbednost u australijskom Parlamentu je povećana otkad je vlada u Kanberi prošlog meseca povisila nivo opasnosti od terorizma, kao posledica sve veće pretnje koju predstavljaju džihadisti Islamske države.

http://www.youtube.com/watch?v=tliOWiHsHXU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track