(VIDEO) MEKSIKO U ČUDU: Otkriven ulaz u podzemni svet drevnog Teotivakana!
Foto: Reuters

Pronađeno carstvo mrtvih

(VIDEO) MEKSIKO U ČUDU: Otkriven ulaz u podzemni svet drevnog Teotivakana!

Planeta -
Narod Teotivakana pokopavao je ovde svoje vladare, na šta ukazuje 50 000 žrtvenih grobova punih školjki i dragog kamenja, smatraju arheolozi

MEKSIKO SITI - Meksički arheolozi otkrili su "ulaz u podzemni svet" iz vremena drevne civilizacije Teotivakan (ime znači "gde čovek postaje bog"), grada koji je s početka Nove ere bio uzor političkog i ekonomskog prosperiteta.

Tunel iz perioda uspešnog Teotivakana otkriven je još 2003. godine, ali tek ove godine otkriveno je šta on skriva. Fotografije otkrića podeljene su s javnošću, koja je konačno imala priliku da sazna nešto više o kulturi Teotivakana, koji je opljačkan i spaljen oko 700. godine.

"Ulaz u podzemni svet" dugačak je 138 metara, a dubok 18 metara. U unutrašnjosi je napravljeno veštačko nebo, u koje su usađeni svetlucavi kamenčići koji predstavljaju zvezde.

Arheolozi zasad veruju da je narod Teotivakana u tom tunelu i u tri komore koje su takođe otkrivene pokopavao vladare. To zaključuju na osnovu toga što su unutra pronašli 50 000 žrtvenih grobova, u koje su pokopane školjke i drago kamenje, navodi nemački Bild.

Inače, Teotivakan je bio jedan od dva najveća grada pretkolumbovske Amerike. Nalazi se 40 kilometara severoistočno od grada Meksika. Ime su mu dali Asteci vekovima posle pada grada.

Gradnja Teotivakana počela je oko 300. p. n. e., a čuvena piramida Sunca izgrađena je oko 100. Grad je dostigao zenit oko 150. do 450. godine, kada je bio centar uticajne kulture. Kada je bio na vrhuncu moći imao je verovatno više od 150.000 stanovnika. Teotivakan je bio centar proizvodnje predmeta od opsidijana, specijalnog vulkanskog stakla, koje se koristilo za izradu sečiva, strela, mačeva.

Taj grad uspostavio je ekonomski i politički red kakav nikad ranije nije postojao, a njegov uticaj širio se sve do Centralne Amerike.

Centralna gradska avenija zvala se "Avenija mrtvih“. Sa jedne strane avenije se nalazila piramida Sunca, koja je bila druga po veličini u Americi, iza piramide u Čoluli. Tu su se nalazili i piramida Meseca, hram Kecalkoatla i mnoštvo manjih hramova i palata.

Postoje samo ideografski tekstovi o Teotivakanu, ali se grad često pominje u tekstovima Maja.

http://www.youtube.com/watch?v=BE2Uf6aD7E8
http://www.youtube.com/watch?v=_gHfWMwHouA
(Dnevno.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track