OBAMA: Što pre postići sporazum o slobodnoj trgovini
Foto: Reuters

Samit APEK

OBAMA: Što pre postići sporazum o slobodnoj trgovini

Planeta -
Vašington se godinama zalaže za taj sporazum, kojim je predviđeno ublažavanje trgovinskih restrikcija, ali se njime isključuje druga privreda po veličini u svetu - Kina

PEKING - Predsednik SAD Barak Obama i drugi lideri azijsko-pacifičkog regiona apelovali su danas na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) da se što pre postigne predloženi sporazum o slobodnoj trgovini.

Obama i lideri 11 drugih zemalja pacifičkog prstena, među kojima su Japan, Kanada, Australija i Meksiko, dali su instrukcije pregovaračima da postignu "značajan napredak" i idu u pravcu završetka teških razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini nazvanom Trans-pacifičko partnerstvo (TPP), navodi AFP.

"Mi smo naložili svojim ministrima i pregovaračima da im okončanje ovog sporazuma bude apsolutni prioritet kako bismo što pre mogli da koristimo realne i suštinski važne prednosti TPP", navedeno je u saopštenju.

Vašington se godinama zalaže za TPP kojim je predviđeno ublažavanje trgovinskih restrikcija, ali se njime isključuje druga privreda po veličini u svetu - Kina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji takođe prisustvuje samitu APEK, izjavio je prošle nedelje u jednom intervjuu da je TPP smišljen tako da od njega imaju korist SAD. On je dodao da odsustvo Rusije i Kine u TPP neće doprineti uspostavljanju efikasne trgovinske i ekonomske saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track