SUD U LUKSEMBURGU: Nemačka ne mora da plaća socijalnu pomoć baš svima
Foto: Reuters

Presedan u EU

SUD U LUKSEMBURGU: Nemačka ne mora da plaća socijalnu pomoć baš svima

Planeta -
Odluka je doneta u slučaju Rumunke (25) koja je tužila Nemačku Evropskom sudu jer nije dobila socijalnu pomoć, a pritom nije ni tražila posao nego je htela da živi na grbači države

BERLIN - Nemačka, pod određenim uslovima, može da ne plaća socijalnu pomoć građanima Evropske unije (EU), odlučio je danas Evropski sud u Luksemburgu, preneli su nemački mediji, navodeći da se ova odluka suda sa napetošću očekivala u svim zemljama EU.

Jedna država mora imati mogućnost da određena socijalna davanja ukine, odlučio je sud u slučaju jedne Rumunke i njenog maloletnog sina koji su u Lajpcigu zahtevali socijalnu pomoć, takozvani "Harc IV", premda ona nije tražila posao, pa joj zato lokalni "Jobcenter" nije hteo ni da isplati pomoć.

U konkretnom slučaju radi se o 25- godišnjoj Rumunki Elizabeti Dano i njenom petogodišnjem sinu sa kojim je živela kod svoje sestre u Lajpcigu od 2010. Rumunka, kako se kaže, nikada nije ozbiljno tražila posao i, kada joj je odbijen zahtev za "Harc IV", tužila je Nemačku Evropskom sudu u Luksemburgu.

Mediji ocenjuju da bi današnja presuda suda mogla imati dalekosežne posledice za nemačku socijalnu politiku i poštovanje principa slobode kretanja i nastanjivanja u okviru EU, posebno i u Velikoj Britaniji gde se premijer Dejvid Kameron danima zalaže da se socijalna pomoć za građane EU ograniči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track