U INDIJI UHAPŠEN HIRURG KASAPIN: Umrlo mu 13 od 83 sterilisane žene!
Foto: Reuters

Operisao naveliko

U INDIJI UHAPŠEN HIRURG KASAPIN: Umrlo mu 13 od 83 sterilisane žene!

Planeta -
Sumnja se da su bili zaraženi instrumenti kojima je lekar R. K. Gupta za samo nekoliko sati sterilisao skoro stotinu žena!

RADŽPUR - Indijski lekar koji je izvršio masovnu sterilizaciju žena, od kojih je 13 preminulo, je uhapšen, saopštila je danas policija u saveznoj indijskoj državi Čatisgar, dok aktivisti insistiraju na hitnoj reformi vladinog programa planiranja porodice.

Lekar je izvršio 83 operacije za nekoliko sati nad siromašnim ženama u državnom kampu u distriktu Bilaspur u Čatisgaru, a kako se sumnja, instrumenti su bili zaraženi pre izvršenja sterilizacija, prenela je agencija AFP.

Lekar, imenovan kao R.K. Gupta, rekao je lokalnoj televizijskoj stanici da nije kriv i da je bio pod pritiskom države da ispuni ciljeve.

"Operacije su dobro prošle ali je problem nastao sa lekovima koji su dati ženama", dodao je lekar.

Sterilizacija je jedan od najpopularnijih metoda u planiranu porodice u Indiji, a mnoge vlade u indijskim državama organizuju kampove u kojim se vrši besplatno masovna sterilizacija siromašnih žena. Aktivisti kažu da iako je sterilizacija dobrovoljna, mnoge žene su u stvari primorane na to, a operacije se vrše najčešće u neadekvatnim medicinskim objektima.

Lokalne vlade u Indiji često nude raznovrsne pogodnosti kao što su automobili ili električni uređaji parovima koji se dobrovoljno podvrgnu sterilizaciji u cilju kontrole rađanja u toj državo sa milijardu i više stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track