Najnovije vesti

PUTIN ZA ARD: Za Rusiju bi sankcije mogu da imaju i prednosti
Foto: Reuters

Intervju

PUTIN ZA ARD: Za Rusiju bi sankcije mogu da imaju i prednosti

Planeta
Restrikcije nametnute nekim ruskim kompanijama za kupovinu određene robe iz zapadnih država, iz Evrope i SAD, podstakle su nas da tu robu sami proizvodimo, rekao predsednik Rusije za ARD

MOSKVA - Sankcije ne nanose samo gubitke, već mogu imati i nekih prednosti za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Možemo li da procenimo gubitke koje su sankcije nanele Rusiji? To je prilično teško. U izvesnom smislu, to su stvarni gubici", rekao je Putin u intervjuu za nemački TV kanal ARD.

"Ipak, postoje i neke prednosti: restrikcije nametnute nekim ruskim kompanijama za kupovinu određene robe iz zapadnih država, iz Evrope i SAD, podstakle su nas da tu robu sami proizvodimo", istakao je Putin, a preneo Itar-Tass.

"Ugodan život, kada sve što je trebalo da radimo jeste da proizvodimo naftu i gas, a sve ostalo kupujemo je stvar prošlosti", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, Rusija raspolaže naučnim i tehnološkim resursima, koji joj omogućavaju da "nezavisno rešava bilo koje tehnološko pitanje, uključujući sferu odbrane". Prema podacima Evropske komisije, gubici nastali zbog ruskih protivmera procenjuju se na pet do šest milijardi evra, istakao je Putin.

"Situacija sa takozvanim sankcijama šteti globalnoj ekonomiji i štetna je najviše po odnose Rusije i EU", rekao je ruski predsednik. "U ovom slučaju, ona je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, koje upravlja ekonomskim odnosima, principima Svetske trgovinske organizacije i dogovorima koje pokušavamo da postignemo na samitu G20. Ona je u direktnoj suprotnosti", ocenio je Putin i dodao da će se situacija promeniti na bolje i ukrajinska kriza okončati.

Putin: Situacija sa takozvanim sankcijama šteti globalnoj ekonomiji, a u ovom slučaju je u suprotnosti sa međunarodnim pravom (Foto: Reuters)
Putin: Situacija sa takozvanim sankcijama šteti globalnoj ekonomiji, a u ovom slučaju je u suprotnosti sa međunarodnim pravom (Foto: Reuters)

"Naravno da želimo da imamo normalne odnose sa našim partnerima, uključujući SAD i Evropu", rekao je on.

Putin je naveo da Rusija neće zahtevati ranije vraćanje zajma od tri milijarde dolara koje je pozajmila Ukrajini prošle godine, naveo je AFP. Međutim, napomenuo je da da bi ruska državna banka Gasprombank mogla da zahteva ranije vraćanje zajma datog ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogas.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...