OPET IZBIO PTIČJI GRIP: 150.000 pilića na lomači u Holandiji, karantin u Britaniji
Foto: Reuters

Posle šest godina

OPET IZBIO PTIČJI GRIP: 150.000 pilića na lomači u Holandiji, karantin u Britaniji

Planeta -
Na farmi u Holandiji hara virus H5N1, opasan za ljude, a u Jorkširu se pojavio drugi tip virusa, koji pogađa samo živinu

HAG/LONDON – Holandske vlasti uvele su jutros karantin i strogu zabranu transporta pilića nakon što je na jednoj farmi otkriven ptičji grip, a drugi oblik ove bolesti pronađen je u odgajalištu pataka u Britaniji.

Vise od 150.000 pilića biće ubijeno i spaljeno nakon što je na farmi u gradiću Hekendropu pronađen virus H5N1, koji može da pređe i na ljude, saopštile su jutros holandske vlasti. Stručnjaci kažu da se virus, koji se prvi pojavio u Aziji pre sest godina i zamalo izazvao pandemiju, veoma brzo širi među pticama, ali da ljudi mogu da se zaraze jedino ako su dugo u bliskom kontaktu sa živinom.

Kako bi se otklonio svaki rizik, radnici sa zaštitnom opremom počeli su jutros da uništavaju piliće u Hakendropu i uvele karantin u krugu od 30 kilometara od farme.

Istovremeno je na farmi pataka u engleskoj pokrajini Jorkšir otkriven drugi tip virusa,koji je manje zarazan i nije opasan po ljude. Britanske vlasti su uvele slicne mere kao i holandske, uz uveravanje javnosti da je živina koja se prodaje u supermarketima i restoranima potpuno bezbedna za konzumiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track