Kameron: EU pred krizom, Britanija pred izborom!
Foto: Profimedia

Britanski premijer upozorio na opasnosti recesije

Kameron: EU pred krizom, Britanija pred izborom!

Planeta -
Šef vlade u Londonu tvrdi da je evrozona na ivici ekonomskog kraha, dok njegova zemlja beleži rast, pa mora da se zaštiti

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je juče da se evrozona nalazi na ivici pada u najnoviju recesiju, a da krizne situacije u svetu, poput ebole i sukoba na Bliskom istoku i u Ukrajini, predstavljaju rizik da globalna ekonomija opet doživi krah.Brojni analitičari ocenili su da je prvi čovek vlade ostrvske zemlje autorskim tekstom objavljenim u britanskom Gardijanu zapravo počeo da priprema građane Britanije na mogući odlazak iz EU.Realna opasnostKameron je istakao da zbog krize u evrozoni privredi Britanije preti opasnost.- U narednih šest meseci suočićemo sa s izborom - da imamo dugoročan plan koji će voditi ka prosperitetu ili da idemo linijom manjeg otpora i donosimo odluke koje će nas neminovno voditi u haos. Ako se držimo našeg dugoročnog plana „kod kuće“, a založimo se za sopstvene interese u spoljnoj politici, zaštitićemo naše ekonomske interese - naglasio je Kameron, što su analitičari ocenili kao diplomatski način da kaže da bi interese Britanaca trebalo staviti ispred onih vezanih za EU.Finansijski krah- Šest godina nakon što je finansijski krah bacio svet na kolena, crveno svetlo upozorenja je ponovo upaljeno, a evrozona se klima na ivici recesije. Ebola, konflikti na Bliskom istoku i u Ukrajini osnova su za nestabilnost i neizvesnost, a vidimo i da su tržišta u razvoju usporila rast. Uprkos tome, britanska ekonomija dosad je rasla, ali u našem ekstremno povezanom svetu ne može se reći do kada će to biti tako. Naravno, ne možemo potpuno da se izolujemo, ali moramo da učinimo sve što je u našoj moći da izbegnemo globalni pad - objasnio je britanski premijer.Te njegove reči usledile su nakon analiza svetskog ekonomskog stanja na samitu G20. Takođe, svoje stavove obelodanio je nakon nekoliko trzavica na relaciji London-Brisel, a u vezi sa pitanjima zahteva EU da Britanija uplati dve milijarde dolara u kasu zajednice, što je on odbio da uradi. Kameron je nedavno najavio i da će preispitati odnos s Briselom i pre mogućeg raspisivanja referenduma 2017. o odvajanju od EU.

Merkelova pozvala BritanceMORATE DA OSTANETE U UNIJINemačka kancelarka Angela Merkel insistirala je juče da Britanija mora da ostane u EU. Iako je ranije ovog meseca upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da se približava tački s koje nema povratka, sad je navela da Britanija ima veoma važno mesto u EU i da će ona učiniti sve što može da ostane članica.Premijer Italije priznaoIZLAZAK BRITANIJE IZ EU BIO BI KATASTROFALANItalijanski premijer Mateo Renci priznao je da bi izlazak Britanije iz Evropske unije bio katastrofalan i za London i za EU.- Uniji je potrebna Britanija da promoviše drugačiju ideju Evrope - istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track