Najnovije vesti

MILIJARDA ZA NUKLEARNU UTEHU: Polinezija će tražiti odštetu od Francuske zbog atomskih proba

Bezobzirno izrabljeni

MILIJARDA ZA NUKLEARNU UTEHU: Polinezija će tražiti odštetu od Francuske zbog atomskih proba

Planeta
17:26h
Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se dozvoljava. Tokom 2006. godine, rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe

Skupština Francuske Polinezije priprema se da od Vlade francuskog predsednika Fransoa Olanda zatraži skoro milijardu dolara odštete za štetu nanetu svojevremeno ovim ostrvima nuklearnim probama.

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da komitet konzervativne stranke "Tahoera Hujratira" ukazuje na 210 nuklearnih proba koje je Francuska izvršila od 1966. do 1996. godine na ostrvima u južnom Pacifiku.

Polinezijski list "Depeše de Tahiti", piše da komitet, koji deluje odvojeno od predsednika Polinezije Eduarda Friša, traži odštetu od 930 miliona dolara za štetu nanetu ekologiji.

U predloženoj rezoluciji takođe se potražuje dodatnih 132 miliona dolara za okupaciju ostrva Fangataufa i Mururoa.

Francuska je prvu termonuklearnu bombu isprobala kod ostrva Fangataufa 1968. godine. U dokumentima, sa kojih je prošle godine skinuta oznaka poverljivosti, navodi se da su ostrva bila izložena znatno većoj radijaciji nego što se ranije pretpostavljalo.

Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se dozvoljava. Tokom 2006. godine, rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe.

Francuska vlada je 2010. godine ukazala da će samo veterani i preživeli moći da traže odštetu, ali je upozoreno da će taj proces biti dug i komplikovan zbog položaja ostrva.

Francuska Polinezija je prekomorska teritorija Francuske i nalazi se južno od Tahitija, u južnom Pacifiku. Od 118 ostrva, 67 je nenaseljeno. Tahiti je najnaseljenije ostrvo i tu se nalazi glavni grad Papete.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...