POZADINA PADA CENA NAFTE: SAD i Saudijska Arabija izazvali nov blokovski rat
Foto: AP

Crno zlato

POZADINA PADA CENA NAFTE: SAD i Saudijska Arabija izazvali nov blokovski rat

Planeta -
Vašington obara cenu nafte da bi bacio Moskvu na kolena, a Rijad da bi zadržao veliko američko tržište i oslabio Teheran

Stručnjaci ocenjuju da su sadašnji rat cenama nafte i njihov drastčan pad izazvali Saudijska Arabija i SAD delimično iz političkih, a delom i iz ekonomskih razloga..

Saudijska Arabija želi da manjim cenama uspori rast proizvodnje nafte iz uljnog škriljca u SAD. Amerikanci sve više svoje potrebe zadovoljavaju proizvodnjom nafte iz uljnog škriljca i tako opasno ugrožavaju pozicije članica OPEK. SAD će do kraja godine moći da proizvode 12 miliona barela nafte dnevno, dok Saudijska Arabija proizvodi 11,5 miliona barela. Istovremeno, Saudijska Arabija želi da nižim cenama nafte što više oslabi konkurentski Iran.

SAD, sa svoje strane, žele da postignu svoj najvažniji politički cilj: da zadaju drugi strahovit udarac ruskoj ekonomiji. Sadašnja cena od 80 dolara izazvaće tokom 2015. veliki manjak u budžetu Rusije. Prihodi od nafte čine više od 50 odsto ruskog državnog budžeta i za Rusiju je svaka cena niža od 100 dolara po barelu neprihvatljiva, baš kao i za Iran, Irak i Venecuelu. A Rusija će s prosečnom dnevnom proizvodnjom nafte u proseku od 10.730.000 barela u 2014. biti najveći proizvođač i izvoznik nafte na svetu.

Posledice su već sada dramatične: vrednost rublje pala je od leta više od 30 odsto. Amerikanci se nadaju da će tako baciti Ruse na kolena.

Međutim, iako Amerikancima odgovara niska cena nafte jer su njom uzdrmali rusku ekonomiju, dugoročno ni njima ona ne odgovara jer bi mogla da ugrozi njihovu ekonomiju.

Ako članice OPEK, koje se sastaju za dva dana u Beču, ne dogovore zajedničku akciju, cena nafte mogla bi da se strmoglavi i do 60 dolara po barelu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track