SENZACIONALAN USPEH: Vakcina protiv ebole uspešno prošla prva klinička ispitivanja
Foto: AP

Na korak do leka

SENZACIONALAN USPEH: Vakcina protiv ebole uspešno prošla prva klinička ispitivanja

Planeta -
Na svih 20 dobrovoljaca rezultati vakcine su pozitivni; pod uticajem preparata, imunološki sistem svakog od njih počeo je da proizvodi antitela za virus ebole

VAŠINGTON - Eksperimentalna vakcina protiv ebole uspešno je u SAD prošla prva klinička ispitivanja, saopštio je u sredu direktor Nacionalnog instituta za alergijska i infektivna oboljenja Entoni Feuči, koji rukovodi grupom američkih eksperata u potrazi za lekom protiv virusa te vrste hemoralgične groznice.

Naučnici, koji na tome rade zajedno sa kompanijom "GlaksoSmitKlajn", objavili su rezultate istraživanja u Medicinskom časopisu Nove Engleske (New England Journal of Medicine) Lekarskog društva Masačusetsa.

Vakcinu protiv virusa ebole dobilo je 20 dobrovoljaca i rezultati su pozitivni. Između ostalog, pod uticajem preparata imunološki sistem svakog od njih počeo je da proizvodi antitela za virus ebole. Pritom, nije bilo nikakvih neželjenih efekata, izuzev kratkotrajnog povećanja temperature kod dva pacijenta.

Fauči je rekao da je nauka "korak bliže" proizvodnji vakcine protiv ebole. Međutim, prenosi AFP, vakcina još ima dug put pre upotrebe.

Vakcina nije izazvala negativne efekte kod ispitanika (Foto: Reuters)
Vakcina nije izazvala negativne efekte kod ispitanika (Foto: Reuters)

Institut aktivno razgovara sa liberijskim zvaničnicima i drugim partnerima o sledećem stepenu testiranja vakcine na zapadu Afrike, naveo je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH), navodi francuska agencija, dodajući da se ne očekuju obimnija ispitivanja pre početka sledeće godine. Specijalisti su najavili da će nastaviti istraživanje.Bela kuća pozdravila je napredak na putu potrage za lekom od virusa, a američki predsednik Barak Obama 2. decembra posetiće taj institut i zahvaliti Feučiju i njegovim kolegama na uloženim naporima.

Od ebole je dosad umrlo 5.689 osoba (Foto: Beta/AP)
Od ebole je dosad umrlo 5.689 osoba (Foto: Beta/AP)

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do sada je 5.689 osoba umrlo od ebole a do 23. novembra njih 15.935 je inficirano. Najveći broj žrtava i zaraženih je u Liberiji (3.016 i 7.168), u Sjera Leoneu (1.398 i 6.599) i Gvineji (1.260 i 2.134).

SZO ocenjuje situaciju u Gvineji - u kojoj je registrovan prvi slučaj trenutne epidemije decembra 2013, kao "stabilnu", u Liberiji je broj slučajeva "stabilan ili se snižava", dok će u Sjera Leoneu broj obolelih "možda i dalje rasti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track