SLOVENIJA STEŽE KAIŠ: Premijer traži da sindikati pristanu na smanjenje plata
Foto: Reuters

Zahvat u javnom sektoru

SLOVENIJA STEŽE KAIŠ: Premijer traži da sindikati pristanu na smanjenje plata

Planeta -
To bi bile zadnje restrikcije, a plate bi mogle da rastu već od 2016. godine, tvrdi Miro Cerar

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar pozvao je sindikate da prihvate predlog vlade o restrikcijama plata u javnom sektoru za iduću godinu i naglasio da bi vlada u suprotnom bila prisiljena da donese interventni zakon kao i obećao da će te restrikcije biti poslednje za koje se njegova vlada odlučuje.

"To bi bile zadnje restrikcije, a plate bi mogle da rastu već od 2016. godine", kazao je Cerar kasno sinoć nakon sastanka vlade i vrha koalicije, posvećenog dogovoru sa sindikatima pred skorašnje donošenje budžeta za narednu godinu. Premijer je vladinim pregovaračima, koji će se danas sastati sa sindikatima na odlučujućem dogovoru o restrikcijama koje su sindikati do sada odbijali, poručio da ulože maksimalni napor da dođe do kompromisa.

Sindikati su, navodi Hina, do sada izjavljivali da ne pristaju na vladin "ultimatum" i za sredinu sedmice najavili demonstracije.

Vlada u budžetu za narednu godinu želi na račun plata u javnom sektoru, pored 313 miliona ušteda na osnovu već važećeg zakona o platama, da osigura dodatne uštede od još 127 miliona evra, što bi zahtevalo smanjivanje mase plata za tri procenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track