(VIDEO) PUTIN: Hteli su da razbiju Rusiju po jugoslovenskom scenariju, ali nisu uspeli
Foto: Printscreen Yt

Govor predsednika Rusije

(VIDEO) PUTIN: Hteli su da razbiju Rusiju po jugoslovenskom scenariju, ali nisu uspeli

Planeta -
Krim za Rusiju ima svet značaj kakav Brdo hrama ima za Jevreje, izjavio predsednik Rusije u redovnom godišnjem obraćanju poslanicima oba doma parlamenta

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u tradicionalnom godišnjem govoru pred poslanicima oba doma parlamenta da protivnici napadaju Rusiju sve jače što se ona više povlači i pravda i da su hteli da je raskomadaju po jugoslovenskom scenariju.

"Bez obzira na našu otvorenost bez presedana, bez obzira na to što smo na naše dojučerašnje protivnike gledali kao na bliske prijatelje i skoro saveznike, podrška separatizmu u Rusiji iz inostranstva - i informativna, i politička, i finansijska, i po liniji specijalnih službi, bila je apsolutno očigledna", rekao je Putin obraćajući se pred Federalnom skupštinom Rusije.

"Sa zadovoljstvom bi nam razbili zemlju po jugoslovenskom scenariju raspada i podele sa svim tragičnim posledicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili. Nisu uspeli. Tako ni Hitleru to nije uspelo", dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=WHkrJxGXRho

"Rusija veruje u sebe, u to da mnogo može i da će sve ostvariti", kazao je on i zahvalio se Rusima na podršci i solidarnosti u trenucima kada se rešava budućnost.

Putin je rekao da je razgovor sa Rusijom sa pozicija sile besmislen.

"Želim da naglasim da ćemo ili biti suvereni ili ćemo se utopiti u svet, a to moraju da razumeju i druge zemlje", rekao je on obrazlašući oštru spoljnu politiku Rusije.

O Ukrajini

"Rusija je podržala Ukrajinu i druge republike SSSR-a u njihovom stremljenju ka suverenitetu. Naša pozicija se do danas nije izmenila", izjavio je Putin govoreći o ukrajinskoj krizi i dodao da "naši američki prijateji, otvoreno ili iza kulisa, podrivaju naše odnose s našim susedima".

Takođe je rekao da je licemerno da se razgovorima o ljudskim pravima prikriva prevrat u Ukrajini. Ne treba "političariti", već pružiti pomoć Ukrajini u reformama, rekao je Putin i dodao da njegove zapadne kolege "ne žure to da učine". Pritom je naveo da je Rusija kreditirala privredu UKrajine za 32,5-33,5 milijardi dolara u poslednje vreme.

"Rešavanje ukrajinske krize nije moguće bez direktnog učešća Rusije", zaključio je on.

http://www.youtube.com/watch?v=WridnMLHPGY

Predsednik Rusije govorio je i o Krimu.

Nazivajući objedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom istorijskim, Putin je rekao da za Rusiju Krim ima ogroman civilizacijski i sakralni značaj i da su se tako Rusi prema tome odnosili i odnosiće se uvek.

"Krim za Rusiju ima sveti značaj kakav ima Brdo hrama za judaizam... Na Krimu živi naš narod. Ovde je izvor jedinstva ruskog naroda. Tamo je krunisan knez Vladimir, koji je pokrstio celu Rusiju", izjavio je predsednik Rusije dodajući da je upravo hrišćanstvo omogućilo jedinstvo naroda.

http://www.youtube.com/watch?v=A9UzQaaJ5qI

Sankcije

Govoreći o sankcijama Zapada protiv Rusije, Vladimir Putin je rekao da Rusija nikada neće izabrati put samoizolacije, jer bi to bio znak slabosti. On je ponovio da sankcije štete svima, pa i onima koji ih uvode, kao i da Moskva ne namerava da ruši odnose sa Evropom i Amerikom.

"Sankcije nisu samo živčana reakcija SAD i Zapada na stav Rusije. I da nije bilo krimskog proleća, našli bi drugi povod. Politika obuzdavanja sprovodi se decenijama. Kad god neko oceni da je Rusija postala prejaka ili suviše samostalna, on uključi te mehanizme", ocenio je on. "Takozvane sankcije postale su nam stimulans za postizanje ciljeva."

Vojska

"Niko nije izvojevao vojnu pobedu nad Rusijom. Rusija nema nameru da počinje trku u naoružanju, ali mora da obezbedi efikasnu odbranu zemlje", kazao je Putin.

"Ruska vojska je sposobna i impresivna, i nemoguće je poraziti je vojno", dodao je on podsećajući da država ima kapacitet da primeni inovativna rešenja kako bi obezbedila odbrambene kapacitete.

http://www.youtube.com/watch?v=0TiSf6URKFM

Smernice u poslovanju

Govoreći o ekonomskim smernicama u sledećoj godini, Putin je rekao da Rusija "mora da zatvori ofšor stranicu svoje istorije" i najavio mnogo snažnije mere provere i bolju garanziju biznisa i kapitala. On je predložio da se uvede trogodišnji nadzor kompanija. Ako za to vreme kompanija uspešno posluje, u sledeće tri godine biće oslobođena takvih provera.

Takođe je prezložio da se smanji pritisak na mali biznis i obećao punu amnestiju kapitalu koji se nalazi u ofšor zonama i vraća se u Rusiju u legalne tokove.

"Moramo pobeći iz zamke nultog rasta... Rusija u narednim godinama mora da postigne natprosečni tempo rasta. Tempo rasta ruske ekonomije u bliskoj budućnosti mora da bude povećan tri-četiri puta", kazao je on i najavio s jedne strane oštre mere u cilju stabilizovanja rublje, a s druge strane žestoke mere protiv spekulanata koji pokušavaju da iskoriste kolebanja kursa da na njemu zarade.

Putin je kazao i da Rusija ima i kapital i naučnu bazu i talente, što je "najbolji odgovor za spoljašnja ograničenja i unutrašnje probleme". Stoga Rusija treba u inostranstvu da kupuje samo "zaista unikatne produkte i tehnologiju" i da se orijentiše na domaće proizvođače, a posebno je istakao važnost zamene strane tehnologije domaćom.

Ovo je bilo 11. obraćanje Vladimira Putina poslanicima oba doma parlamenta, a osim njih, u Kremlju se okupilo više od hiljadu drugih zvanica - članova vlade, rukovodioca Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatora, predsednika skupština subjekata Federacije, predstavnika tradicionalnih konfesija, čelnika vodećih medija i društvenih i javnih radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track