ČUDNA EPIDEMIJA U MOSTARU: Srednjoškolke padaju u nesvest da ne bi odgovarale!
Foto: Fonet/AP

Otkriven uzrok

ČUDNA EPIDEMIJA U MOSTARU: Srednjoškolke padaju u nesvest da ne bi odgovarale!

Planeta -
Učenica prvo počne da uzdiše počne da uzdiše i prevrće očima. Onda se oko nje okupi ceo razred vičući u panici: 'Zovite hitnu! Zovite hitnu!', opisuju profesori simptome čudne boljke

MOSTAR - Među prvim razredima srednjih mostarskih škola vlada posebna epidemija, tvrde tamošnji profesori.

"Postotak padanja u nesvest se povećao za hiljadu odsto. Mahom se radi o devojčicama kojima iz čista mira bude zlo, a zatim izgube svest. Među dečacima se tako nešto ne događa”, kaže za portal Dnevni-lis.ba jedan profesor iz mostarske srednje škole koji je želeo da ostane anoniman.

Njegova kolegnica, koja je isto govorila pod uslovom anonimnosti, smatra da su uzroci padanja u nesvest različiti.

"Ja sam pedagog i već dve decenije radim s decom. Više je razloga takvih događaja. Tu je i puno glume, pa pojedinim učenicima gubljenje svesti posluži kao dobar izgovor za eskiviranje usmenog odgovaranja ili pisanja kontrolnih ili pismenih vežbi. Mi, profesori, možemo da postupimo na jedini mogući ispravan način, a to je da pozvovemo Hitnu pomoć, iako smo u najvišem broju slučajeva i sami svjesni da se radi o glumi. Drugi uzrok je privlačenje pažnje na sebe. Treći i isto toliko bitan razlog je opšta iscrpljenost, koja vlada među srednjoškolcima. Ta mlađa populacija dane provodi na društvenim mrežama. Neretko se događa da dočekaju jutro uz svoje pametne telefone ili uz kompjuter. Oni se s time hvale nama, profesorima. Ne razumem roditelje koji ne kontrolišu šta to njihova deca rade po cele dane i noći”, kaže ona.

Njihova kolegnica, također profesorka, opisala je kako izgleda jedan “pad u nesvest”.

“Učenica prvo počne da uzdiše počne da uzdiše i prevrće očima. Onda se oko nje okupi ceo razred vičući u panici: 'Zovite hitnu! Zovite hitnu!' Unesrećena učenica se zatim počne tresti cijelim tijelom i ispuštati zvuke koji sliče na gušenje. Ubrzo zatim dođe Hitna pomoć i u većini slučajeva ustanovi da nema nekih vidljivih znakova koji ukazuju na ozbiljnu bolest ili tegobu. Neretko zbog ovakvih slučajeva izgubimo po čitav čas”, priča ona.

Iako se radi o pravom trendu, profesori su dužni da pozovu stručnu medicinsku pomoć. Jedna majka je čak sugerisala profesorima da, ako njena ćerka ponovno padne u nesvest, više ne zovu Hitnu pomoć nego isključivo nju jer, kako je sama priznala, njena ćerka simulira nesvest da ne bi odgovarala. Profesori su svesni da se može dogoditi da nekom od učenika zaista pozli tako da mu je medicinska pomoć nužna.

“To su osetljive stvari kojima moramo da priđemo s velikom ozbiljnošću. Sutra može da se dogodi da neko dete zaista ima napada ovoga ili onoga, a da ga neko doživi kao varalicu zbog onih koji su ranije glumili. Apelujemo na srednjoškolce da se dozovu pameti i prestanu da glume jer su to ozbiljne stvari”, upozorili su profesori.

U mostarskoj Hitnoj pomoći, opet, apeluju na srednjoškolce da ne preskaču redovne jutarnje obroke i da smanje unos kafe i cigareta. Slučajno ili ne, svi sagovornici portala istakli su da se još nikada nije dogodilo da neka od učenica padne u nesvest na zadnjem času, kada više ne postoji bojazan od ispitivanja za ocenu.

(Dnevli-list.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track